Aveluk aneb divoký šťovík

V Arménii je možné narazit na jídla, jejichž základem je aveluk („rumex crispus“), známý také jako divoký šťovík. Tato rostlina roste v hornatých oblastech Arménie, má kyselou, mírně trpkou chuť. Aveluk se obvykle sbírá během jarních měsíců, kdy se suší. Sklízejí se mladé listy aveluku, bez květního stonku, protože ten není přiliš hořký. Protože čerstvé listy aveluku naopak jsou hořké dost, nikdo je nejí syrové. Během sušení však v listech proběhne fermentační proces, který chuť příjemně změní.

Copánky z aveluku jsou v Arménii pleteny tradičně ženami, bývají velmi dlouhé, někdy až 4x delší než žena, která je připravuje. Po upletení se copánky zavěsí na stinné, větrné místo, dokud neuschnou. Takto upravený aveluk vydrží dlouho a v jídlech se může používat po celý rok. Na copánky z divokého šťovíku narazíte například na stáncích drobných prodejců v horách, v Jerevanu jej pak spolehlivě naleznete v tržnici GUM.

Sušený šťovík (aveluk) z tržnice GUM
Sušený šťovík (aveluk) z tržnice GUM

V arménské kuchyni je aveluk považován za delikatesu. Je to surovina, které spojuje Armény symbolicky s jejich zemí, protože rostlina je sbírána právě ze země, z volné přírody.

V restauracích je možné narazit na salát nebo polévku z aveluku, používá se ale například i do slaných koláčů. Sušený aveluk se před použitím nejprve namočí přes noc do vody, aby se rehydratoval. Po uvaření se scedí a tekutina co nejvíce vymačká. Při přípravě salátu se přidá česnek a vlašské ořechy, která se nasekají nadrobno a smíchají s avelukem. Přidá se koření, jako jsou červená paprika a sůl. Salát se zalije směsí citronové šťávy nebo melasy z granátového jablka a olivového oleje. Obvykle se podává studený a může být ozdoben dalšími vlašskými ořechy nebo semeny granátového jablka.

Salát aveluk
Salát aveluk

Já jsem měl možnost ochutnat salát z divokého šťovíku v jerevanské restauraci Tavern Yerevan Riverside. Jedna porce vyšla na 1 200 AMD, tj. cca 70 Kč. Chuť divokého šťovíku je zajímavá a pro Čechy hodně netradiční. Jsem ale rád, že jsem měl možnost divoký šťovík v takovéto úpravě ochutnat.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: