Pečená husa se zelím a knedlíkem na svatého Martina je jednou z nejoblíbenějších českých gastronomických tradic. Tady jsou mé tipy na skvělé pražské restaurace, které budou mít pokrmy z husy na menu a to včetně cen, odkazů na web a i přímých odkazů na svatomartinské menu. Rezervace na tuto událost bývá nezbytná.
Ať vám chutná!
Svatomartinská husa Praha 2025
Restaurace Alcron
Svatomartinské menu v jedné z nejznámějších a nejprestižnějších pražských restaurací, to je sv. Martin v restauraci Alcron. Na menu je paštika z husích jater, kaldoun, husí konfit, husí stehno a prso a jako dezert plněné tvarohové knedlíky. Menu připravené ke sdílení nabídne celou pečenou husu se spoustou příloh.
Cena: 1 390 Kč za tříchodové menu, 1 590 Kč za čtyřchodové menu, 4 790 Kč za menu ke sdílení
Kdy: 7.11. – 9.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace

🇨🇿 Svatomartinská husa je skvělá česká tradice. Chcete jich zažít více i ve světě? Přihlaste se do mého newsletteru a možná už váš příští pobyt budete moci spojit s ochutnávkou jen jednou v roce připravovaných speciálních italských lasagní nebo francouzského tříkrálového koláče. Dobrou chuť!
Restaurace Výčep
Špičková česká kuchyně v moderním provedení, to je Výčep, aktuálně moje nejoblíbenější restaurace v Praze. Na menu samozřejmě bude husí stehno, kaldoun, grilovaná srdíčka, husí škvarkovka a místo ikonického větrníku švestkový koláč. Restaurace Výčep je zařazena na český michelinský seznam.
Cena: husí stehno 685 Kč, kaldoun 165 Kč
Kdy: 11.11. – 12.11.2025
Web: stránky restaurace
Restaurace 420
Přímo na Staroměstském náměstí letos nabídne svatomartinskou husu i restaurace 420, které velí známý český šéfkuchař Radek Kašpárek (porotce TV show MasterChef Česko). Podávat se bude husí stehno s variací knedlíků, polévka a dezert. Chybět nebudou ani křupavé rohlíčky z místní pekárny.
Cena: husí stehno 990 Kč, kaldoun 390 Kč, dezert 260 Kč
Kdy: 7.11. – 11.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace

Restaurace Občanská plovárna
Svatomartinské menu připravené formou bohatého bufetu nabídne restaurace Občanská plovárna. Podávat se bude například paštika z kachních jater, konfitované husí stehno, husí prso, kroupoto, lokše. Jako dezert si hosté mohou pochutnat na jablečném závinu s rozinkami a skořicí nebo tartaletkou se švestkovým pyré.
Cena: 1 490 Kč za menu včetně lahve vína (při zakoupení do 15.10.)
Kdy: 15.11. – 16.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace
Restaurace Červený jelen
Jedna z největších hospod v celé Praze, kuchyně je pod taktovkou známého kuchaře Marka Fichtnera. Menu sv. Martina nabídne samozřejmě konfitované husí stehno s vídeňským knedlíkem, husí paštiku nebo rilettes, nebude chybět kaldoun. Jako sladká tečka se servírují buchtičky s husím sádlem a povidly. Restaurace Červený jelen patří mezi zastávky Pražské pivní ZOO.
Cena: husí stehno 680 Kč, kaldoun 140 Kč
Kdy: 8.11. – 11.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace

Restaurace Kamin
Restaurace Kamin je pro mne objevem roku 2023. Dva bratři spolu s rodiči předvádějí kousek od Grébovky velkou parádu na talíři. Nechybí jim zkušenosti z michelinských restaurací a protože jde o nový podnik, ceny jsou stále přijatelnější. Živá hudba nebude chybět ani v roce 2025! Rezervace je naprostou nutností.
Cena: husí stehno 565 Kč, kaldoun 205 Kč
Kdy: 8.11. – 12.11.2025
Web: stránky restaurace
Restaurace Kastrol
Kastrol je restaurace zaměřená na venkovskou českou kuchyni. Na sv. Martina si připravili rozsáhlé menu. Podávat se bude například konfitované husí stehno se šouletem nebo bílým zelím a lokší, jako dezert jsou připraveny bramborové taštičky plněné jablkem se skořicí, dukátové buchtičky se šódó nebo čokoládové koláč s karamelem. Pokud tak svatomartinskou husu nestihnete 11.11., zde je možnost užít si ji až do 16.11.2025.
Cena: husí stehno 455 Kč, kaldoun 95 Kč, celá husa s přílohami (pro 4 osoby) 2 490 Kč
Kdy: 8.11. – 16.11.2025
Web: stránky restaurace

Restaurace Graf 26
Restaurace Graf 26 na pražském Smíchově nabídne pochoutky z dithmarscherské husy. Na menu bude samozřejmě kaldoun, stehno s nádivkou ze špenátu a brusinek nebo prso s pyré z topinamburu, jako dezert se bude servírovat kynutá buchta s mákem. Restaurace má jen 26 míst, takže rezervace je i zde naprostou nutností.
Cena: husí stehno 895 Kč, kaldoun 285 Kč, degustační menu 1 790 Kč
Kdy: 6.11. – 8.11., 11.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace
Restaurace V Zátiší
Restaurace V Zátiší patří mezi mé oblíbené pražské podniky. Nedávno prošla zdařilou rekonstrukcí. Na svatomartinském menu bude kaldoun s uzeným žloutkem, husa s červeným zelím, bramborovým nokem a černým rybízem; nebude chybět ani sladká tečka.
Cena: husí stehno 895 Kč, kaldoun 295 Kč, dezert 275 Kč
Kdy: 9.11. – 14.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace
Restaurace The Artisan
The Artisan věnuje dva své nedělní brunche tématu svatého Martina. Formou neomezené konzumace bude možné z bufetu ochutnat přibližně pět desítek jídel, která bude možné doplnit alkoholickými nebo nealkoholickými nápoji.
Cena: 1 745 Kč za menu včetně alkoholických nápojů, 1 545 Kč za menu s nealkoholickými nápoji
Kdy: 16.11. a 23.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace
Restaurace Na Kopci
Skvělá česká a francouzská kuchyně, to je restaurace Na Kopci. Na sv. Martina připravil šéfkuchař Titus Eliáš husí kaldoun s játrovými knedlíčky a bylinkovými nudlemi, uzené husí prso s tatarákem z pečené červené řepy a marinované dýně s libečkovou majonézou, konfitované husí stehno s červeným hrozinkovým zelím, kaštanovým a bramborovým knedlíkem s uzeným masem a lákavý hruškovo – švestkový crumble s mandlovou žmolenkou a vanilkovou zmrzlinou.
Cena: 950 Kč za tříchodové menu, 1 050 Kč za čtyřchodové menu
Kdy: 8.11. – 11.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace
Restaurace Mlýnec
Špičková kuchyně, krásné prostory a neuvěřitelný výhled na Karlův most. Restaurace Mlýnec na celý listopad zařadila na menu sedm hodin konfitované husí stehno se zadělávanou kapustou, vinnou omáčkou malým smaženým nočkem.
Cena: husí stehno 795 Kč
Kdy: 1.11. – 30.11.2025
Web: stránky restaurace
Restaurace Kuchyň
Husí hody si připravila i restaurace Kuchyň. Na speciálním menu bude už před svátkem sv. Martina k dostání samozřejmě husí stehno i prso, paštika nebo pečené červené zelí s husími foie gras. Kuchyň je jasná volba, pokud jste v Praze jako turista a chcete se najíst v blízkosti Pražského hradu.
Cena: 1 198 Kč za tříchodové menu
Kdy: 5.11.2025 – ?
Web: stránky restaurace
Restaurace U Matěje
Česká kuchyně v podání Honzy Punčocháře, porotce soutěže MasterChef Česko. Husa bude i letos! Na svatomartinském menu bude husí kaldoun, terina z husích srdcí, husí foie gras s chutney z řepy a fíků a chybět samozřejmě nesmí husí stehno s cibulovým zelím se slaninou a bramborovým knedlíkem.
Cena: ?
Kdy: 11.11. – 14.11.2025
Web: stránky restaurace

Restaurace The Eatery
Pouze na den svatého Martina bude tematické menu podávat vyhlášená restaurace The Eatery. Ta si připravila husí paštiku, kaldoun, na ohni grilované husí prso s morkovými knedlíky a jako dezert potěší chuťové buňky nepečený cheesecake s jablky, pistácií a zmrzlinou z kondenzovaného mléka.
Cena: 1 399 Kč za svatomartinské menu
Kdy: 11.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace
Restaurace Lokál
Na 11.11.2025 si síť pražských restaurací Lokál připravila husí pečínku a o víkendu 15. – 16.11.2025 pravé husí hody. Rezervaci nepotřebujete v Lokálu Dlouhááá a Lokál U Jiráta je nepřijímá celý rok, takže pokud budete chtít naslepo zkusit štěstí, třeba se na vás štěstěna usměje tady.
Cena: ?
Kdy: 11.11. a 15.11. – 16.11.2025
Web: stránky restaurace
Kam na svatomartinskou husu jdete vy?
🇨🇿 Milujete české jídlo, ale rádi ochutnáváte i jídla z cizích kuchyní? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu informace o zajímavých jídlech z Itálie, Francie nebo Mauricia.