Kam na svatomartinskou husu v Praze (2025)

Pečená husa se zelím a knedlíkem na svatého Martina je jednou z nejoblíbenějších českých gastronomických tradic. Tady jsou mé tipy na skvělé pražské restaurace, které budou mít pokrmy z husy na menu a to včetně cen, odkazů na web a i přímých odkazů na svatomartinské menu. Rezervace na tuto událost bývá nezbytná.

Ať vám chutná!

Restaurace Alcron

Svatomartinské menu v jedné z nejznámějších a nejprestižnějších pražských restaurací, to je sv. Martin v restauraci Alcron. Na menu je paštika z husích jater, kaldoun, husí konfit, husí stehno a prso a jako dezert plněné tvarohové knedlíky. Menu připravené ke sdílení nabídne celou pečenou husu se spoustou příloh.

Cena: 1 390 Kč za tříchodové menu, 1 590 Kč za čtyřchodové menu, 4 790 Kč za menu ke sdílení
Kdy: 7.11. – 9.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace

Svatomartinská husa v restauraci Alcron (zdroj: web restaurace).
Svatomartinská husa v restauraci Alcron (zdroj: web restaurace).

🇨🇿 Svatomartinská husa je skvělá česká tradice. Chcete jich zažít více i ve světě? Přihlaste se do mého newsletteru a možná už váš příští pobyt budete moci spojit s ochutnávkou jen jednou v roce připravovaných speciálních italských lasagní nebo francouzského tříkrálového koláče. Dobrou chuť!

Restaurace Výčep

Špičková česká kuchyně v moderním provedení, to je Výčep, aktuálně moje nejoblíbenější restaurace v Praze. Na menu samozřejmě bude husí stehno, kaldoun, jatýrka, grilovaná srdíčka, husí škvarkovka a místo ikonického větrníku švestkový koláč. Restaurace Výčep je zařazena na český michelinský seznam.
Cena: ?
Kdy: 10.11. – 11.11.2025
Web: stránky restaurace

Svatomartinská husa v restauraci Výčep (zdroj: web restaurace).
Svatomartinská husa v restauraci Výčep (zdroj: web restaurace).

Restaurace 420

Přímo na Staroměstském náměstí letos nabídne svatomartinskou husu i restaurace 420, které velí známý český šéfkuchař Radek Kašpárek (porotce TV show MasterChef Česko). Podávat se bude husí stehno s variací knedlíků, polévka a dezert. Chybět nebudou ani křupavé rohlíčky z místní pekárny.
Cena: ?
Kdy: 7.11. – 11.11.2025
Web: stránky restaurace

Svatomartinská husa v restauraci 420 (zdroj: IG restaurace).
Svatomartinská husa v restauraci 420 (zdroj: IG restaurace).

Restaurace Občanská plovárna

Svatomartinské menu připravené formou bohatého bufetu nabídne restaurace Občanská plovárna. Podávat se bude například paštika z kachních jater, konfitované husí stehno, husí prso, kroupoto, lokše. Jako dezert si hosté mohou pochutnat na jablečném závinu s rozinkami a skořicí nebo tartaletkou se švestkovým pyré.

Cena: 1 490 Kč za menu včetně lahve vína (při zakoupení do 15.10.)
Kdy: 15.11. – 16.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace

Restaurace Červený jelen

Jedna z největších hospod v celé Praze, kuchyně je pod taktovkou známého kuchaře Marka Fichtnera. Menu sv. Martina nabídne samozřejmě konfitované husí stehno s vídeňským knedlíkem, husí paštiku nebo rilettes, nebude chybět kaldoun. Jako sladká tečka se servírují buchtičky s husím sádlem a povidly. Restaurace Červený jelen patří mezi zastávky Pražské pivní ZOO.

Cena: husí stehno 680 Kč, kaldoun 140 Kč
Kdy: 8.11. – 11.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace

Svatomartinská husa v restauraci Červený jelen (zdroj: web restaurace).
Svatomartinská husa v restauraci Červený jelen (zdroj: web restaurace).

Restaurace Kamin

Restaurace Kamin je pro mne objevem roku 2023. Dva bratři spolu s rodiči předvádějí kousek od Grébovky velkou parádu na talíři. Nechybí jim zkušenosti z michelinských restaurací a protože jde o nový podnik, ceny jsou stále přijatelnější. Živá hudba nebude chybět ani v roce 2025! Rezervace je naprostou nutností.
Cena: ?
Kdy: 8.11. – 12.11.2025
Web: stránky restaurace

Restaurace Kastrol

Kastrol je restaurace zaměřená na venkovskou českou kuchyni. Na sv. Martina si připravili rozsáhlé menu. Podávat se bude například konfitované husí stehno se šouletem nebo bílým zelím a lokší, jako dezert jsou připraveny bramborové taštičky plněné jablkem se skořicí, dukátové buchtičky se šódó nebo čokoládové koláč s karamelem. Pokud tak svatomartinskou husu nestihnete 11.11., zde je možnost užít si ji až do 16.11.2025.

Cena: husí stehno 455 Kč, kaldoun 95 Kč, celá husa s přílohami (pro 4 osoby) 2 490 Kč
Kdy: 8.11. – 16.11.2025
Web: stránky restaurace

Svatomartinská husa v restauraci Kastrol (zdroj: web restaurace).
Svatomartinská husa v restauraci Kastrol (zdroj: web restaurace).

Restaurace Graf 26

Restaurace Graf 26 na pražském Smíchově nabídne pochoutky z dithmarscherské husy. Na menu bude samozřejmě kaldoun, stehno s nádivkou ze špenátu a brusinek nebo prso s pyré z topinamburu, jako dezert se bude servírovat kynutá buchta s mákem. Restaurace má jen 26 míst, takže rezervace je i zde naprostou nutností.
Cena: husí stehno 895 Kč, kaldoun 285 Kč, degustační menu 1 790 Kč
Kdy: 6.11. – 8.11., 11.11.2025
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace


Rok 2024

Informace níže budou průběžně aktualizovány v průběhu října a listopadu 2025 tak, jak budou restaurace zveřejňovat svá svatomartinská menu.


Restaurace Mlýnec

Špičková kuchyně, krásné prostory a neuvěřitelný výhled na Karlův most. Husí stehno, kaldoun, husí pršut v lokši, švestkový koláč a ještě mnohem víc v rámci jejich pověstného víkendového brunche. Restaurace Mlýnec je moje volba č. 1 pro opulentní svatomartinské hodování.
Cena: 1 395 Kč za svatomartinský brunch včetně neomezené konzumace piva, vína a nealko nápojů
Kdy: 9.11. – 10.11.2024
Web: stránky restaurace

Grilovaný hovězí steak, krůtí konfit s koňakovou omáčkou v rámci brunche v restauraci Mlýnec (březen 2022).
Grilovaný hovězí steak, krůtí konfit s koňakovou omáčkou v rámci brunche v restauraci Mlýnec (březen 2022).

Hostinec na Výtoni

Podnik je sice specializovaný na grilovanou kachnu, kterou dělá výborně, ale na svatého Martina bude samozřejmě husa, grilovaná! Na menu je připravena husí polévka, husí stehno s lokší a dezert.
Cena:  husí stehno 599 Kč, kaldoun 139 Kč
Kdy: ?
Web: stránky restaurace

Restaurace Na Kopci

Skvělá česká a francouzská kuchyně, to je restaurace Na Kopci. V restauraci jsem byl nedávno při příležitosti oslav výročí 15 let od jejího založení a jídlo bylo stále skvělé. K tomu neformální prostředí, sympatická obsluha. Restaurace Na Kopci je zařazená na český michelinský seznam.
Cena: 890 Kč za tříchodové menu, 1 050 Kč za čtyřchodové menu
Kdy: 9.11. – 11.11.2024
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace

Výběr předkrmů podle šéfkuchaře v restauraci Na Kopci (září 2023).
Výběr předkrmů podle šéfkuchaře v restauraci Na Kopci (září 2023).

Restaurace U Matěje

Česká kuchyně v podání Honzy Punčocháře, porotce soutěže MasterChef Česko. Husa bude i letos!
Cena: husí stehno 535 Kč, kaldoun 95 Kč
Kdy: od 6.11.2024
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace

Telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, karlovarský knedlík v restauraci U Matěje (květen 2021).
Telecí pavouček s houbovo-koprovou omáčkou, karlovarský knedlík v restauraci U Matěje (květen 2021).

Restaurace Kuchyň

Husí hody si připravila i restaurace Kuchyň. Na speciálním menu bude už před svátkem sv. Martina k dostání samozřejmě husí stehno i prso, paštika nebo foie gras. Kuchyň je jasná volba, pokud jste v Praze jako turista a chcete se najíst v blízkosti pražského Hradu. Na den sv. Martina pak bude na jídelním lístku klasické menu: kaldoun, husa, zelí, lokše i knedlíky. Sliny se mi sbíhají už teď!
Cena: 1048 Kč za tříchodové husí menu
Kdy: 5.11. – 11.11.2024
Web: svatomartinské menu, stránky restaurace

Točená Plzeň a výhled na stověžatou Prahu z restaurace Kuchyň.
Točená Plzeň a výhled na stověžatou Prahu z restaurace Kuchyň.

Restaurace Dejvická 34

Svatomartinské menu si připravila i restaurace Dejvická 34, samozřejmě s dotykem italské kuchyně. Na obědové menu je připraveno husí prso s lanýžovým aroma, pyré z červeného zelí, omáčka z vína Dolcetto d’Alba, bramborové gnocchi s dýní a černým lanýžem. Jako předkrm se podává paštika z kuřecích jater s foie gras a sladkou tečkou je jahodová panna cotta. Pokud si chcete dopřát husu v lehčím provedení bez knedlíků a milujete Itálii, svatomartinské menu Dejvické 34 je pro vás ideální. Restaurace Dejvická 34 je zařazená na český michelinský seznam.
Cena: 799 Kč za tříchodové obědové menu, 599 Kč pouze za hlavní chod s husou
Kdy: 5.11. – 8.11.2024
Web: stránky restaurace

Kam na svatomartinskou husu jdete vy?

🇨🇿 Vepřo-knedlo-zelo? Zkuste také tacos, pho nebo shakshuku! Česká kuchyně je skvělá, ale poznat tu světovou vám otevře nové dimenze. Přihlaste se k mému newsletteru a získejte zdarma exkluzivní přístup k informacím o vynikajících jídlech z Turecka, Španělska nebo Izraele!