Restaurace Kamin, Praha

Perfektní česká kuchyně, to je restaurace Kamin, pojďte dál …

Kamin je nová rodinná restaurace v pražských Vinohradech zaměřená na moderní českou kuchyni. V kuchyni kraluje Jan Macháč se zkušenostmi z michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise nebo Taro, na place se hostům věnuje jeho starší bratr Marek, k chodu restaurace přispívají i rodiče Kamila a Tomáš. Hrdě  se hlásí ke svým beskydským kořenům, ostatně v řeči je malý sympatický přízvuk ještě stále znát.

Velké zkušenosti šéfkuchaře vyvolaly velká očekávání a ta byla do puntíku splněna. Do podniku jsem vyrazil na jejich obědové menu přímo na dvanáctou hodinu, kdy byla restaurace ještě prázdná. Kamin nabízí výhodnější obědy od úterý do pátku, přičemž menu se vždy po dvou dnech mění. Jejich stálé menu, které servírují o víkendech a večer,  se pak obměňuje každý měsíc.

Hovězí tatarák
Hovězí tatarák

Jako předkrm se servíroval hovězí tatarák na topince, s majonézou s kapary, bylinkami a nakládanou zeleninou za 145 Kč. Topinka byla perfektně osmažená, křupavá, ale uvnitř ještě vláčná, tatarák byl skvěle dochucený a já bych jej bez uzardění zařadil mezi ty nejlepší, jaké jsem kdy jedl (miluji zauzený telecí tatarák v Mlýnci nebo vyhlášený tatarák v restauraci Na Kopci).

Studená papriková polévka se smetanou, papričkami padrón a bylinkami
Studená papriková polévka se smetanou, papričkami padrón a bylinkami

Protože jsme menu neznali v okamžik rezervace a druhá polovina naší výpravy tatarák nemohla, požádali jsme Marka, zda by nebylo možné připravit nějakou alternativu. Restaurace byla zatím prázdná a tak jsme to prostě zkusili, buď by to vyšlo, nebo ne. Velmi ochotně nám nabídli studenou paprikovou polévku se smetanou, papričkami padrón a bylinkami z jejich stálého menu, připravenou bez žloutku. Sympatická snaha vyhovět v situaci, kdy to bylo možné. Polévka byla velmi osvěžující, opět skvěle dochucená.

Kuře na paprice s kroupami, nakládanými rajčaty a paprikami
Kuře na paprice s kroupami, nakládanými rajčaty a paprikami

Kuře na paprice s kroupami, nakládanými rajčaty a paprikami za 230 Kč jako hlavní chod. Z pokrmu se vyklubala moderní verze tohoto tradičního českého jídla, kuře bylo připravené metodou sous vide, takže zcela bezchybně, kůže byla osmažená dokřupava, papriková omáčka byla jemná, krémová.

Zauzené kroupy jako příloha ke kuřeti na paprice
Zauzené kroupy jako příloha ke kuřeti na paprice

Ke kuřeti byly zauzené kroupy jako příloha. Ostatně, jak nám prozradili, v Kaminu mají vlastní udírnu, kterou moc rádi používají.

Já si jako hlavní chod objednal buchtu s dýní a nakládaným zelím za 225 Kč. Jednalo se o skvěle dochucený vegetariánský hamburger, kde maso bylo nahrazeno plátkem dýně s pořádnou porcí nakládaného zelí a několika omáček. Máslová bulka byla vláčná, uvnitř nebyla suchá nebo drolivá. Společně s hamburgerem jsem dostal i extra porci ubrousků, které byly prostě třeba. Jednalo se totiž o pořádně „naládovaný hambáč“, kdy prsty i přes veškerou snahu nezůstaly čisté. Perfektní, dokonalý, vegetariánský „comfort food“!

Dezert medovník
Dezert medovník

Jako dezert se servírovala zmenšená verze medovníku ze stálého menu, obědová verze vyšla na 70 Kč. V této variaci na medovník šly najít medové kuličky doplněné zmrzlinou ze spáleného medu, slaný karamel a sušenky. Shodli jsme se na tom, že dezert byl dokonalý. Pro mne dokonce jeden z nejzajímavějších dezertů, jaké jsem za poslední dobu jedl. Med prostupoval celým jídlem a bylo zajímavé porovnávat chuť medu v jednotlivých částech dezertu. Navíc za 70 Kč?! Dokonalost.

Interiér restaurace Kamin
Interiér restaurace Kamin

Restaurace Kamin otevřela cca před 5 měsíci, tj. někdy na začátku roku 2023. Název podniku je poctou mamince bratrů a také odkazem na anglickou frázi „pojďte dál“. Prostory jsou v bývalé pizzerii, což bratrům dalo do vínku bonus v podobě pizza pece, v které si můžou hrát, například s rychle pečenými buchtami nebo jablkovými záviny, které se na obědovém menu také objevují. Oba bratři jsou nesmírně sympatiční, komunikativní a je z nich cítit velká energie a zapálení pro vlastní podnik.

Interiér restaurace Kamin
Interiér restaurace Kamin

Vnitřní prostory nejsou velké, působí ale útulně. Kousek od Kaminu je podobně zaměřená restaurace Výčep, která se hlásí k Valašsku, doslova za rohem je pak velmi dobré bistro Ansámbl. A stejně jako jsem byl před rokem nadšený z Ansámblu, jsem teď nadšený i z Kaminu. Zápal obou bratrů a dokonalou souhru chutí na talíři bych chtěl zažít brzy znovu.

Návštěva Kaminu bude pro milovníky jídla z Prahy již brzy povinnost, tím spíše, až se o nich bude více a více mluvit. Já se do Kaminu vrátím co nejdříve!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: