Lahmajun (v Arménii i “lahmadjo” nebo “lahmajoon”) je tenký kulatý kus těsta pokrytý směsí mletého masa, zeleniny a koření. Často je označovaný jako “arménská pizza” nebo “turecká pizza”. A zatímco v Turecku je možné toto “turistické” označení jídla s názvem “lahmacun” snadno vyvrátit, protože turecká kuchyně má pizze mnohem podobnější jídlo s názvem pide, Arméni nic podobnějšího nemají. Na lahmajun kromě Turecka a Arménie narazíte například v Sýrii a Libanonu.

Těsto se v Arménii obvykle se vyrábí ze základních surovin jako je mouka, voda, sůl a samozřejmě místní jogurt matsun. Na masovou náplň se nejčastěji používá jehněčí, hovězí nebo kombinace obojího. Maso je doplněno rajčaty, paprikami a cibulí. Maso a zelenina se velmi jemně pomelou a smíchají s kořením. Těsto se rozválí na tenký kruh a na něj se rovnoměrně rozprostře masová směs. Lahmajun se peče v horké troubě, dokud nejsou okraje křupavé a maso propečené. Podává se často s citronem, na zapití se k němu skvěle hodí jogurtový tan.

Arménská pizza lahmajun je považována za ukázkový příklad jednoduchosti a přitom skvělé chuti, dvou prvků typických pro arménskou kuchyni. Já jsem vynikající lahmajun ochutnal v jerevanské restauraci Anteb, jedna porce zde vyšla na 900 AMD, tj. cca 55 Kč. Těsto bylo tenké jako papír a dokonale křupavé.
Dobrou chuť!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
🇦🇲 Objevte kouzlo arménské kuchyně s mým newsletterem! Přihlaste se a získejte zdarma komplexního průvodce, který vám odhalí všechna tajemství arménských pokrmů a nápojů.