Gouvaj aneb jehněčí se zeleninou


Gouvaj je arménské jídlo, které kombinuje pomalu pečené jehněčí maso a zeleninu. Je to sytý, chutný pokrm. Mezi základní ingredience patří jehněčí maso (preferováno je ramínko), fazole, cukety, okra, papriky, cibule, rajčatový protlak, česnek, petržel, sůl a koření. Místo jehněčího masa je možné použít i hovězí.

Jehněčí gouvaj
Jehněčí gouvaj

Vše se pomalu peče v troubě, dokud se maso nezačne rozpadat. Při servírování v restauraci pak můžete (jako u jiných arménských jídel) narazit na to, že vaši porci ohřívají v keramické misce zakryté chlebovou plackou. Dokonalé uzavření při ohřívání napomáhá dalšímu propojení chutí, placku pak můžete sníst jako přílohu k jídlu.

Gouvaj skrytý pod chlebovou plackou
Gouvaj skrytý pod chlebovou plackou

Já jsem měl možnost ochutnat jehněčí gouvaj v jerevanské restauraci Anteb, jedna porce vyšla na 3600 AMD, tj. cca 220 Kč.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: