Kokoreç je tradiční turecké jídlo připravované z jehněčích nebo skopových střev, které se namotají na kovový rožeň a pomalu grilují nad dřevěným uhlím. Po upečení se maso naseká na drobné kousky, ochutí kořením a obvykle podává v čerstvé bagetě. Existuje i pálivá varianta „Atom kokoreç“. Kokoreç je ukázkou tradičního tureckého street foodu, oblíbeného především v Istanbulu.
Tipy na jídlo na cestách | strana 47 z 57
Etli ekmek: chléb s masem
Kokoreç: tradiční turecký street food z jehněčích střev
Pişmaniye: turecká cukrová vata
Lokum: turecké potěšení
Čaj v istanbulském Grand bazaru
Egyptský bazar, Istanbul
Kumpir: turecká plněná pečená brambora
Kumpir je oblíbený turecký street food ve formě plněné pečené brambory. Základem je velká brambora upečená do křupava, jejíž vnitřek se po naříznutí promíchá s máslem a solí. Tak vznikne nadýchaná bramborová kaše. Poté se brambora plní širokou škálou ingrediencí. Kumpir má obdobu i v jiných kuchyních, známé jsou například britské jacket potatoes.