Hell’s Kitchen Česko: Radek Kašpárek jako přísný Gordon Ramsay

V Česku se začala vysílat česká verze oblíbené TV show Hell’s Kitchen.

Já si ji jako fanoušek Gordona Ramsaye také nemohl nechat ujít. Po prvním díle, který už běžel v televizi, mají komentátoři v diskusích “jasno”. Jak to tedy s touto lokalizovanou verzí je a proč mluví Radek Kašpárek sprostě?

Hell's Kitchen Česko (Peklo v kuchyni).
Hell’s Kitchen Česko (Peklo v kuchyni).

Co je Hell’s Kitchen

Hell’s Kitchen je celosvětově populární kuchařská soutěž, kde spolu soupeří profesionální šéfkuchaři. Americkou verzi u nás před lety vysílala TV Barrandov pod názvem Pekelná kuchyně, tomuto názvu se TV Nova zřejmě snaží vyhnout a používá překlad “Peklo v kuchyni”.

Soutěžící jsou rozděleni do dvou týmů, které proti sobě v každé epizodě vaří pod dohledem hvězdného šéfkuchaře. Tím je v originální verzi britský šéfkuchař Gordon Ramsay, v české verzi zvolila TV Nova michelinského šéfkuchaře Radka Kašpárka a do role pomocníků (sous chef) Elišku Hromkovou a Davida Viktorína.

Jednotlivé díly mají podobnou strukturu. Soutěžící dostanou za úkol připravit v omezeném čase pokrmy dle zadání. Šéfkuchař týmy při vaření bedlivě sleduje, kontroluje a neváhá jim vytknout sebemenší chyby. Tým, který prohraje, pak musí nominovat jednoho nebo více členů na vyřazení. O tom, kdo nakonec soutěž opustí, rozhoduje šéfkuchař.

Show má velkou sledovanost díky napínavým momentům, adrenalinu, konfliktům a emocím, které k takovému formátu patří. Diváci vidí kuchaře pod velkým tlakem. Zajímavé je sledovat, jak tým pracuje, kdo se chopí vedení, jak zvládají stres.

Jaká jsou pravidla Hell’s Kitchen

  • Soutěžící jsou rozděleni do dvou týmů (často podle pohlaví na tým mužů a žen, ale ne vždy). Každý tým má svou vlastní kuchyni.
  • V každé epizodě oba týmy soutěží proti sobě. Obvyklý úkol je uvařit konkrétní menu pro skupinu hostů restaurace Hell’s Kitchen v omezeném čase. Menu se skládá z předkrmu, hlavního chodu a dezertu, které vybírá šéfkuchař.
  • Týmy vaří pod dohledem šéfkuchaře a jeho dvou pomocníků. Šéfkuchař je během vaření pozoruje, radí jim, ale také velmi tvrdě kritizuje za chyby (a ano, v originále je Gordon Ramsay VELMI sprostý).
  • Hosté v restauraci pak jídlo obou týmů hodnotí. Tým, který získá lepší hodnocení, vyhrává úkol a odměnu. Tým, který prohraje, čeká trest (často nějaká nepříjemná či ponižující práce). V prvním díle jsme tak mohli sledovat, jak si vítězný tým žen užívá v restauraci 420, která patří právě Radkovi Kašpárkovi. Poražení muži pak museli smontovat zahradní nábytek a uklidit celou kuchyni.
  • Prohrávající tým musí nominovat dva (někdy i více) své členy k vyřazení. Obvykle jsou nominováni ti, kteří se v daném úkolu nejvíce provinili nebo nejhůře uvařili.
  • Šéfkuchař si nominované soutěžící pozve k rozhovoru, kde se jich ptá, proč by měli v soutěži zůstat. Poté rozhodne, kdo z nich soutěž opustí. Někdy vyřadí jednoho, někdy oba nominované, výjimečně nikoho.
  • Soutěžící, který je vyřazen, si sundá zástěru a odchází. Gordon Ramsay v originální verzi na závěr epizody pronese svou známou hlášku, v originále: “Give me your jacket and leave Hell’s Kitchen”.
  • Soutěž pokračuje, dokud nezůstanou jen dva finalisté. Ti se pak utkají v posledním velkém úkolu, kdy každý z nich vede polovinu dříve vyřazených soutěžících jako svůj tým.
  • Vítěz finále (a tedy celé soutěže) získá atraktivní cenu – pozici šéfkuchaře v prestižní restauraci (v české verzi se jedná o místo kreativního šéfkuchaře v restauraci Radka Kašpárka a 2,5 milionu Kč).

Proč je Hell’s Kitchen tak oblíbená

Hell’s Kitchen měla premiéru v roce 2005 na americké stanici Fox. V Americe bylo odvysíláno již 22 řad! Show je populární po celém světě a dočkala se mnoha mezinárodních verzí.

Jak už bylo zmíněno výše, originální verzi pořadu uvádí slavný britský šéfkuchař Gordon Ramsay. Ramsay je známý svým temperamentním a nekompromisním přístupem. Jeho vulgarita a přímočarost při kritizování soutěžících se staly poznávacím znamením pořadu. Ramsay často křičí, nadává a používá sprostá slova, když se mu něco nelíbí. Důvodem je snaha vytvořit napětí, šokovat diváky a zdůraznit vážnost chyb, kterých se soutěžící dopouštějí. Proto pokud Radek Kašpárek mluví sprostě, prostě se “jen” drží originálního formátu.

Originální verze skvěle pracuje s emocemi, s konflikty mezi soutěžícími a stresem v kuchyni. To vytváří napínavou podívanou. Diváci mají možnost vidět, jak to chodí v profesionální kuchyni, jak se připravují pokrmy vysoké gastronomie. Zároveň diváky udržuje v napětí rivalita mezi týmy a eliminace soutěžících.

Často se objevují hádky a konflikty mezi soutěžícími, někdy i fyzické potyčky. Ramsay je také známý tím, že když je opravdu rozzlobený, tak talíře s jídlem vyhazuje do koše nebo jimi hází po kuchyni. I to jsme v prvním díle viděli; Radek Kašpárek vyhodil do koše talíř s bramboračkou nekompromisně a bez ochutnání.

Hell’s Kitchen vs. MasterChef

V Česku už jsme měli možnost vidět několik řad místní verze soutěže MasterChef Česko. Tu také moderuje Radek Kašpárek (společně s Janem Punčochářem a Přemkem Forejtem). Mezi oběma formáty jsou však velké rozdíly:

  • MasterChef je soutěž pro amatérské kuchaře, zatímco Hell’s Kitchen je pro profesionály.
  • MasterChef má obecně přátelštější a podporující atmosféru, zatímco Hell’s Kitchen je známá svou intenzitou a tlakem.
  • V MasterChef je porota často více mentorská, v Hell’s Kitchen je Gordon Ramsay známý svou přísností.
  • MasterChef má více rozmanité úkoly (mystery box, venkovní výzvy), Hell’s Kitchen se soustředí na provoz restaurace.

Zákulisí Hell’s Kitchen

Protože se Hell’s Kitchen vysílá v Americe již tak dlouho, unikla spousta zákulisních (a samozřejmě nepotvrzených) informací.

Výběr soutěžících

  • Casting probíhá v několika kolech, první je vyplnění přihlášky a zaslání videa.
  • Důležitá je nejen kuchařská zkušenost, ale i osobnost, komunikační dovednosti a příběh.
  • Producenti zřejmě hledají mix zkušeností, osobností a “typů”.
  • Není potvrzeno, zda jsou někteří vybráni primárně pro “dramatický potenciál”. V české verzi tomu tak ale minimálně u prvního vyřazeného bylo 😁
  • Podmínkou účasti je profesionální praxe v gastroprovozu, ale její délka a pozice se u soutěžících liší.

Natáčení

  • Natáčení jedné řady trvá obvykle 5-6 týdnů, natáčí se skoro každý den dlouhé hodiny.
  • Soutěžící tráví v kuchyni i 12-14 hodin denně, natáčení večerního servisu trvá do noci.
  • Finální epizody jsou sestříhané z velkého množství materiálu, mnoho scén se nevyužije.
  • Není jasné, nakolik jsou soutěžící instruováni ohledně výpovědí na kameru.

Autenticita vs. hranost

  • Pořad je reálnou soutěží s reálným stresem a tlakem, základní dění není předepsané.
  • Producenti však mohou vytvářet situace a podněty podporující konflikty a drama.
  • U některých momentů časování a střih budí dojem “nahranosti”.

Zázemí pořadu

  • Hell’s Kitchen se většinou natáčí v TV studiu upraveném do podoby restaurace.
  • Součástí komplexu bývají i ubytovací prostory pro soutěžící, ti ale nemají soukromí.
  • Když se nenatáčí, mají soutěžící volný čas, ale nemohou opustit areál studia.

Můj názor po prvním odvysílaném díle Hell’s Kitchen Česko

TV Nova s Radkem Kašpárkem umí v případě MasterChef Česko vyrobit skvělou show. Česká verze se mi aktuálně líbí více než nové díly originální série (skutečně!). Kašpárek si s Punčochářem a Forejtem “sedli” (koukněte na neuvěřitelnou podobnost s porotci, kterými byli v prvních řadách amerického MasterChefa Joe Bastianich a Graham Elliot). Casting Hell’s Kitchen Česko je zajímavý, už teď jsem zvědavý na výkony kuchařů, kteří jsou spojeni například s restauracemi V Zátiší nebo Entrée.

Úspěch MasterChefa Česko by se tak klidně mohl zopakovat i v případě Hell’s Kitchen Česko. Otázkou je, jak se do sprosté role Gordona Ramsaye vžije Radek Kašpárek a jestli mu to lidé uvěří (já mu to zatím nevěřím). Druhou otázkou je, zda nadávky v hlavním televizním vysílacím čase v dnešní době už prostě nejsou přežitek. Zdeňkovi Pohlreichovi jsem to v “Ano, šéfe” věřil a užíval si to, ale tato doba už je podle mne pryč.

Držím palce českým soutěžícím a přeji dobrou chuť u sledování!

Zdroj úvodní fotografie: TV Nova

🇨🇿 Českou kuchyni znáte dokonale, ale co světová kuchyně? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma představím chutě Španělska, Itálie nebo Francie. Objevíte destinace, kam se příšte vydáte přímo za jídlem!