Francouzská restaurace La Table de Montaigne je pravděpodobně jedním z hlavních důvodů, proč jsem na svých cestách začal chodit i do lepších restaurací. Dříve jsem je vynechával, stravoval se spíše street foodem nebo v levnějších bistrech, tak to ostatně částečně dělám doposud. Teprve rychlá a neplánovaná cesta do Bordeaux mi otevřela svět lepších restaurací. Nejprve francouzských, poté, což jsem v té době ještě nevěděl, i těch dalších.
Byl jsem na týden sám v krásném Bordeaux, městě doslova nabitém památkami se všudypřítomným vynikajícím vínem, bydlel přes AirBnB v tmavém, ale stylovém pokojíčku ve starém domě s jediným oknem ve stropě a chtěl si zajít do restaurace na něco skutečně zajímavého, dobrého. Zároveň jsem ale chtěl dodržet svoje nepsané pravidlo „vynikající poměr cena/výkon“. Vytipoval jsem si několik skvěle hodnocených restaurací, které toto pravidlo splňovaly. Jenže. Všechny měly plno. Čím víc jsem hledal, tím víc jsem přicházel ke zjištění, že za prakticky stejnou cenu místo ve skvělé restauraci na poslední chvíli neseženu, volné byly jen horší restaurace a to navíc za stejné peníze nebo dokonce ještě dražší. Já však už byl namlsaný informacemi a fotografiemi z těch lepších.
Tady velmi pravděpodobně začala moje od té doby pravidelná gastronomická příprava před odjezdem, zkoumání možností kam jít, rezervace předem, studium místních specialit, těšení se na jídlo. Mohla za to i La Table de Montaigne, její degustační menu a naprosto profesionální personál.
Neměl jsem rezervaci, přišel jsem přímo z ulice, naslepo. Nevěděl jsem, zda jsem správně oblečen, přeci jen bylo léto a já měl na sobě vzdušnou bílou košili s dlouhým rukávem a tmavé šortky. „You are always dressed correctly, sir.“, odpověděl mi na mou otázku manažer restaurace a s příjemným úsměvem na tváři mne usadil.
Amouse bouche ve formě marinovaného hrášku, pěna z foie gras ve tvaru vlašského ořechu a křupavá taštička.
Domácí máslo s levandulovou a bylinkovou solí, rozpečený chléb.
Soufflé ze sýru burrata, černá oliva.
Falešný koláč z rajčat, pět bylin v rajské vodě.
Holub ze zapomenuté farmy, seno, kukuřice, pikantní švestka.
Chlorofyl, cottage sýr, limetka.
Malina, merinque a místní med.
Petit four (ovocné želé, madlenka, čokoládový bonbon).
Pětichodové degustační menu stálo 64 Eur. Restaurace získala v roce 2021 doporučení Michelin.
A tím byla má cesta do lepších restaurací otevřena.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: