Scotch egg: vejce v mletém mase


Skotské vejce je klasické jídlo britské kuchyně, jedná se o oblíbený typ svačiny. Tradiční verze tohoto pokrmu se skládá z celého vařeného vejce, které se obalí v mase z klobásy, obalí ve strouhance a poté smaží dozlatova. Skotská vejce se mohou jíst teplá nebo studená, často se podávají s nakládanou zeleninou nebo s hořčicí a majonézou. Najdete je v mnoha britských hospodách a supermarketech, do Česka je kdysi dovážel i řetězec Marks & Spencer.

Scotch egg aneb vejce v mletém mase
Scotch egg aneb vejce v mletém mase

Autorství receptu si připisuje londýnský obchodní dům Fortnum & Mason, ten tvrdí, že ho vymyslel v roce 1738. Je však pravděpodobnější, že zpopularizovali již existující pokrm, protože myšlenka vajec obalovaných v mase je mnohem starší a vyskytuje se v mnoha různých kulturách.

Název „skotské vejce“ neodkazuje na Skotsko, pravděpodobně pochází ze slova „scotched“, což znamená „zpracovaný“ nebo „upravený“.

Receptů na skotská vejce je více, existuje například „manchesterské vejce“, které obsahuje nakládané vejce obalené ve směsi vepřového masa a černého pudinku. Existují dokonce vegetariánské verze skotských vajec, které masovou směs nahrazují falafelem.

Na fotografii je zachycena rybí varianta skotského vejce „Kedgeree Scotch Egg“ s masovou směsí z uzené tresky. V restauraci The Mayfair Chippy stálo toto čerstvě připravené vejce i s ochucenou majonézou 8,95 GBP (cca 240 Kč) a bylo skvělé.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: