Falafel aneb smažená kulička z cizrny


Falafel je oblíbené blízkovýchodní jídlo z mleté cizrny nebo fazolí fava. Mletá cizrna se smíchá s kořením a bylinkami, jako je římský kmín, koriandr, petržel a česnek. Z těsta se vytvarují kuličky nebo placičky a ty se pak smaží v oleji.

Usmažený falafel

Falafel pravděpodobně pochází z Egypta, ale dnes je oblíbený v mnoha zemích Blízkého východu a po celém světě. Falafel je vegetariánský pokrm s vysokým obsahem bílkovin a vlákniny, takže je oblíbenou volbou pro vegetariány.

Falafel

Struktura falafelu se liší v závislosti na receptu a použitých surovinách. Některé verze jsou hutnější, zatímco jiné jsou lehčí a křehčí. V jedné malé pekárně jsem dokonce narazil na obří variantu falafelu plněného cibulí a posypaného sezamovými semínky.

Příprava falafelu

Falafel si můžete vychutnat jako samostatnou svačinu nebo se často podává jako součást většího jídla s dalšími pokrmy jako je shawarma nebo hummus. V některých zemích se falafel podává ve formě sendviče nebo wrapu, kdy jsou kuličky falafelu vloženy do pita chleba nebo jiného druhu chleba spolu s přílohami a omáčkami.

V Izraeli a Palestině narazíte na falafel doslova na každém rohu, jedná se o jedno z nejrozšířenějších jídel. Já na nejchutnější falafel narazil v malém bistru v palestinském Betlémě. Zkuste jej ochutnat na více místech a určitě si velmi brzy začnete všímat různých chutí, kterými se jednotlivé receptury liší. Dobrou chuť!

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *