Turecká zmrzlina


Turecká zmrzlina (turecky „dondurma“) je mírně odlišná od zmrzliny, kterou známe z Itálie nebo Česka. Místní zmrzlina je pružná a „žvýkací“, tuto vlastnost získává použitím pryskyřice mastichy. Kromě mastichy se při výrobě často používá také salep (prášek z kořene orchideje), který zmrzlinu dále zahušťuje a dodává jí hladkou a krémovou konzistenci.

Prodavač turecké zmrzliny

Jedinečným aspektem turecké zmrzliny je způsob jejího prodeje. Pouliční prodavači, známí jako „dondurmacı“, jsou často vidět, jak zmrzlinu před podáváním zákazníkům natahují a provádějí různé triky. Je to  zábavná podívaná, kterou určitě znáte z videí na Youtube:

Prodejci zmrzliny jsou často oblečeni v místních krojích, zmrzlinu nabírají dlouhými kovovými lžícemi. Kolemjdoucí upozorňují na svou přítomnost cinkáním na zvonek. Nejčastěji je možné narazit na vanilkovou, jahodovou a čokoládovou příchuť, ale k dostání je i čokoládová nebo speciální varianta s okvětními lístky růží.

Prodavač turecké zmrzliny

Až budete v Turecku, určitě tureckou zmrzlinu ochutnejte. Čeká vás oblíbená pochoutka, ale také zábavná show, kterou jinde zažijete jen těžko.

Pokud si hlídáte finanční rozpočet, určitě se zeptejte na cenu zmrzliny předem, nejlépe hned na začátku celé prodejní show. Prodavači se totiž snaží prodat zmrzlinu velmi aktivně. Já za tři kopečky zmrzliny koupené od „pravého“ Turka zaplatil 75 lir, tj. cca 100 Kč. Na Turecko se jedná o vysokou částku. Ale show byla skvělá a já byl spokojený.

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *