Baskický míchaný nápoj s názvem kalimotxo možná znáte, aniž byste o tom věděli. Jedná se totiž o míchaný nápoj z červeného vína s kolou, který je v Česku připravovaný pod familérnějším názvem “houba”. Přiznám se, že i já jako chudý študák jsem ho nejednou na vysokoškolských kolejích připravoval. U nás se většinou používá levné víno, kola pak slouží k zamaskování jeho nevalné chuti.
Ve Španělsku tomu tak ale není, i levné víno tu je skvělé a kalimotxo by určitě mělo být na vašem seznamu nápojů, které v Baskicku ochutnat (společně s místním vínem txakoli a baskickým cidrem). Vychlazené kalimotxo v létě skvěle doplní baskické pintxos.
Baskické kalimotxo

Historie kalimotxa
Podle legendy se kalimotxo poprvé objevilo v roce 1972 na festivalu Puerto Viejo v baskickém městě Getxo nedaleko Bilbaa. Skupina mladých lidí, známých jako “los Kalimotxos”, byla pověřena prodejem vína na festivalu. Víno, které měli k dispozici, bylo levné a ne příliš chutné. Aby ho učinili pitelnějším a prodali více, rozhodli se ho smíchat s kolou. A tak se zrodil nápoj, který si rychle získal oblibu po celém Španělsku a později i v dalších částech světa. Mix červeného vína s kolou je možné najít i v dalších zemích: v Chorvatsku (nápoj “bambus”), v Německu (nápoj “Korea”) nebo v Argentině (nápoj “Jote”).
🇪🇸 Tip: Po baskických pintxos a vínu txakoli se hodí i trocha pasivního odpočinku. Mrkněte na tyto plavby lodí v Bilbau nebo San Sebastiánu. Naberete nové síly na další ochutnávky! ⛵

Jak připravit kalimotxo
Příprava kalimotxa je velmi jednoduchá. Stačí smíchat červené víno a kolu v poměru 1:1. Důležité je použít kvalitní červené víno, kola by měla být dobře vychlazená. Kalimotxo se tradičně podává ve vysokých sklenicích s ledem. Ozdobit ho můžete plátkem citronu nebo limetky. Je to perfektní nápoj na letní párty nebo posezení s přáteli.
Varianty kalimotxa
I když je klasické baskické kalimotxo podle mne nepřekonatelné, existuje několik zajímavých variant, které také stojí za vyzkoušení:
- Bílé kalimotxo – připravuje se z bílého vína a citronové limonády nebo Sprite.
- Růžové kalimotxo – místo červeného vína se použije růžové víno.
- Cava-motxo – místo červeného vína se použije španělské šumivé víno cava.
- Káva-motxo – pro milovníky kávy, připravuje se z červeného vína a koly s přidáním espressa.
Kalimotxo najdete na každé baskické fiestě, v barech, na plážích. Pro mnoho Basků je kalimotxo symbolem léta, zábavy a radosti ze života. Až budete v Baskicku, zkuste si jej objednat, i když jej na menu baru nebo restaurace nenajdete. Všechny ingredience na kalimotxo budou mít, takže vám jej rádi připraví.
Pokud vám kalimotxo zachutná, objednejte si kdekoliv ve Španělsku i tinto de verano (v doslovném překladu “letní červené víno”), což je nápoj z červeného vína a citronové limonády nebo sodovky. Na rozdíl od kalimotxa má lehčí, svěžejší chuť a není tak “turistické” jako sangria.
Tak na zdraví, nebo jak se říká v Baskicku, “osasuna“!
🇪🇸 Tip: Po skvělém španělském jídle se vypravte na ochutnávku vín nebo prohlídku vinic, které ve Španělsku najdete všude. Stojí to za to! 🍷