Španělské konzervy: delikatesy za překvapivé ceny

Celá konzerva jako tapas v nabídce restaurace? Ve Španělsku běžná a oblíbená věc.

Jako Čech jsem byl při jedné ze svých prvních návštěv Španělska velmi překvapen, když jsem v nabídce místních restaurací objevil konzervy. Dodnes si to pamatuji. Popíjel jsem ve Valencii jejich slavný drink Aqua de Valencia a nenápadně pozoroval, jak si vedlejší stoly objednávají jednu konzervu za druhou. Bylo to pro mne překvapující.

Na trzích ve Francii jsem už dříve narazil na konzervovaná jídla za desítky EUR, ale v nabídce restaurací jsem se s nimi setkal až ve Španělsku. Konzervované potraviny jsou v Česku často považovány za levné a rychlé jídlo, které do restaurací nepatří. Španělské „conservas“ se ale pyšní výjimečnou kvalitou (což se odráží i na jejich vysokých cenách).

Nabídka konzervovaných potravin na centrální tržnici v Alicante (ceny duben 2024).
Nabídka konzervovaných potravin na centrální tržnici v Alicante (ceny duben 2024).

Španělsko patří mezi přední světové výrobce konzervovaných potravin. Já mám české konzervy zafixovány spíše jako levné jídlo (i když i to se mění), španělské konzervy často patří mezi luxusní zboží. Konzervované mořské plody jako jsou mušle, srdcovky nebo břitky se často objevují na jídelních lístcích španělských restaurací, a to za ceny, které mohou českého jedlíka zaskočit.

(Pozn.: Výrazy „conservas“ a „latas“ se ve španělštině často používají zaměnitelně, ale existuje mezi nimi jemný rozdíl. „Conservas“ označuje konzervované potraviny obecně, bez ohledu na typ obalu. Může se jednat o potraviny v plechovkách, sklenicích, nebo jiných obalech. „Latas“ konkrétně odkazuje na potraviny balené v plechovkách nebo konzervách. Jedná se o užší termín, který se zaměřuje na typ obalu spíše než na proces konzervace. Například „conservas de atún“ může označovat tuňáka konzervovaného v plechovce, sklenici nebo jiném obalu, zatímco „latas de atún“ se vztahuje výhradně na tuňáka v plechovce.)

Španělské konzervy jako tapas na menu běžné španělské restaurace. Poslední dva řádky jsou právě konzervy (slávky a srdcovky, ceny duben 2024).
Španělské konzervy jako tapas na menu běžné španělské restaurace. Poslední dva řádky jsou právě konzervy (slávky a srdcovky, ceny duben 2024).

Vysoké ceny španělských konzervovaných potravin jsou odrazem pečlivého výrobního procesu a prvotřídních ingrediencí. Mořské plody jsou šetrně zpracovány na vrcholu čerstvosti a okamžitě konzervovány. Výsledkem je produkt s bezkonkurenční čerstvostí v době přípravy a chutí, která dalece převyšuje běžné konzervované potraviny.

Španělské tapas chanchullo, na které jde často narazit v okolí města Novelda. Klíčovou ingrediencí jsou právě konzervované slávky.
Španělské tapas chanchullo, na které jde často narazit v okolí města Novelda. Klíčovou ingrediencí jsou právě konzervované slávky.

Kromě mořských plodů si Španělé pochutnávají také na konzervované zelenině jako jsou artyčoková srdíčka, bílý chřest, papriky piquillo a dokonce i na pernaté zvěřině, jako je nakládaný bažant nebo křepelka.

Nabídka konzervovaných potravin na centrální tržnici v Alicante (ceny duben 2024).
Nabídka konzervovaných potravin na centrální tržnici v Alicante (ceny duben 2024).

Španělé jejich výjimečně kvalitní konzervy milují. Pro mne byl (a stále je) španělský přístup k „conservas“ jako k luxusním delikatesám zajímavý. Nicméně, jakmile ochutnáte kvalitu a chuť těchto španělských produktů, pochopíte, proč jsou ve Španělsku tak ceněné a proč za ně místní i turisté ochotně zaplatí vysoké částky v restauracích.

A co vy a konzervy ve španělských restauracích? Objednali jste si někdy „plechovku“ srdovek nebo slávek?