Historická pekárna Fiore je jednou z nejznámějších pekáren v celém Bari. Jejím nejproslavenějším produktem je focaccia barese a já musím dodat, že právem. Focaccia barese z této pekárny má krásně nadýchané těsto, je potřená silnou vrstvou rozdrcených rajčat, nechybí olivy a koření. Je poznat, že se při přípravě nešetřilo olivovým olejem, spodní část těsta je nádherně křupavá, ta vrchní je přitom vláčná. Focaccia je slanější, což podle mne nijak nevadí, já to naopak vítám. Místní focacciu barese řadím mezi ty nejlepší, jaké jsem kdy v životě jedl.
Při mé poslední návštěvě focacciu barese právě vytáhli z trouby, plátek ještě horké pochoutky vyšel jen na 2 Eur.
V pekárně najdete i další oblíbené italské delikatesy. K dostání je předem připravená pizza, plněné chleby, různé trvanlivé sladké a slané pečivo a i sušené těstoviny.
Pekárna se ve skutečnosti nachází v odsvěcené byzantské kapli ze 13. století. Současný pekař Antonio Fiore je už třetí generací pekařů, který se této profesi věnuje. Zájemcům o bližší informace doporučuji cca 10minutové video s anglickými titulky, v kterém uvidíte všechny detaily výroby a i více než 8 metrů dlouhou pec.
Kde si focacciu barese nejraději kupujete vy?
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: