Focaccia barese


Focaccia barese je speciální druh focaccie. Od té klasické se liší přidáním vařených brambor do těsta, to se následně peče v kulaté pánvi vymazané skutečně velkým množstvím olivového oleje. Ten zajišťuje nádhernou křupavost.

Focaccia barese se strouhankou

Na povrch focaccie barese se před pečením přidávají nejčastěji čerstvá rajčata, nevyloupané olivy, případně cibule, lilek, paprika. Jsou i varianty, kdy je focaccia pokrytá tenkými plátky brambor s rozmarýnem. Někdy může být focaccia barese bohatě zasypána strouhankou – strouhanka na chudém jihu Itálie velmi často nahrazuje parmezán.

Pekařství Antico Forno Santa Chiara

Pokud zavítáte do Altamury za jejím známým chlebem, zkuste do svého programu zařadit i návštěvu pekárny, která je v provozu již od roku 1423. Jedná se o jednu z nejstarších veřejných pecí v Altamuře. V nabídce mají široké množství variant na focacciu barese a také altamurský chléb (ten ale doporučuji zakoupit spíše v pekárně Di Gesù).

Nabídka v pekařství Santa Chiara

Největší zajímavostí je pec, která je neustále v provozu. Místní pekař do ní sází nové a nové plechy s focacciou, která chutná nejlépe ještě teplá.

Sázení focaccie do pece

Díky své dlouhé historii je pekárna oblíbeným cílem turistů, přesto si myslím, že za návštěvu a zakoupení focaccie barese stojí. Focaccia barese se tady prodává (stejně jako jinde) na váhu a dílek vám rádi prodají s sebou jen tak zabalený do papíru. Před pekárnou je několik stolků, kde si můžete dát jejich výrobky doplněné italskými uzeninami nebo sýry. Ty jsou však rezervované nadlouho dopředu a ceny jsou vyšší.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Pekárna Magda

Přímo v Bari pak doporučuji vyzkoušet focacciu barese z pekárny Magda, kterou najdete kousek od centrálního nádraží. Magda je pro mne povinná zastávka při každé návštěvě Bari. Kromě focaccie si vždy odnesu balení jejich kroužků taralli s cibulí a hrozinkami. Vyzkoušejte je, určitě si je zamilujete jako já.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.