Focaccia barese je speciální druh focaccie. Od té klasické se liší přidáním vařených brambor do těsta, to se následně peče v kulaté pánvi vymazané skutečně velkým množstvím olivového oleje. Ten zajišťuje nádhernou křupavost.
Na povrch focaccie barese se před pečením přidávají nejčastěji čerstvá rajčata, nevyloupané olivy, případně cibule, lilek, paprika. Jsou i varianty, kdy je focaccia pokrytá tenkými plátky brambor s rozmarýnem. Někdy může být focaccia barese bohatě zasypána strouhankou – strouhanka na chudém jihu Itálie velmi často nahrazuje parmezán.
Pekařství Antico Forno Santa Chiara
Pokud zavítáte do Altamury za jejím známým chlebem, zkuste do svého programu zařadit i návštěvu pekárny, která je v provozu již od roku 1423. Jedná se o jednu z nejstarších veřejných pecí v Altamuře. V nabídce mají široké množství variant na focacciu barese a také altamurský chléb (ten ale doporučuji zakoupit spíše v pekárně Di Gesù).
Největší zajímavostí je pec, která je neustále v provozu. Místní pekař do ní sází nové a nové plechy s focacciou, která chutná nejlépe ještě teplá.
Díky své dlouhé historii je pekárna oblíbeným cílem turistů, přesto si myslím, že za návštěvu a zakoupení focaccie barese stojí. Focaccia barese se tady prodává (stejně jako jinde) na váhu a dílek vám rádi prodají s sebou jen tak zabalený do papíru. Před pekárnou je několik stolků, kde si můžete dát jejich výrobky doplněné italskými uzeninami nebo sýry. Ty jsou však rezervované nadlouho dopředu a ceny jsou vyšší.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
Pekárna Magda
Přímo v Bari pak doporučuji vyzkoušet focacciu barese z pekárny Magda, kterou najdete kousek od centrálního nádraží. Magda je pro mne povinná zastávka při každé návštěvě Bari. Kromě focaccie si vždy odnesu balení jejich kroužků taralli s cibulí a hrozinkami. Vyzkoušejte je, určitě si je zamilujete jako já.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: