Restaurace Entrée, Olomouc

Do olomoucké restarauce Entrée šéfkuchaře Přemka Forejta jsem se skutečně hodně těšil. Rezervace byly na dlouhou dobu beznadějně obsazené a já tak pravidelně chodil na web restaurace kontrolovat, zda se nějaké místo neuvolní. Dva dny před Vánoci 2021 se povedlo a já si mohl ověřit, co je pravdy na chvále, kterou jsem na restauraci Entrée všude slyšel. Nebudu vás napínat. Vše.

Entrée nabízí výběr z tří druhů degustačního menu, které se liší počtem chodů, jednotlivé položky jsou pevně dané. Ke každému menu je pak možné přikoupit vinné nebo nealkoholické párování. Během obědů je možné zvolit i tříchodové obědové menu.

Já si vybral nejrozsáhlejší menu s devíti chody a doplnil jej vinným párováním.

Pečivo s domácí sýrovou pomazánkou

Na úvod přistálo na mém stole ještě teplé pečivo s domácí sýrovou pomazánkou.

Srí Lanka Kari

První chod: „Srí Lanka Kari“. Červená řepa v několika skupenstvích, kari ve formě prášku na indickém chlebu papadum. K jídlu patří i vonná tyčinka, která má navodit tu správnou atmosféru. Obsluha se však nejprve zeptala, zda ji smí na stole ponechat.

Brandade

Druhý chod: „Brandade“. Pstruh se sojovými boby edemame, wakame řasa.

Vepřo, černo, zelo

Třetí chod: „Vepřo, černo, zelo“. Kůže na bůčku byla krásně křupavá, zelí bylo schováno do emulze, vše dozdobeno květy a plátky černého česneku. Vizuálně nádherné jídlo.

Asijský knedlíček plněný uherákem na lůžku z čerstvého koriandru

Mezichod. Asijský knedlíček plněný uherákem na lůžku z čerstvého koriandru. Absolutní pecka. Originální kombinace, která skvěle fungovala a kterou bych si moc rád dal znovu.

Houbový jan

Čtvrtý chod: „Houbový jan“. Polévka z lišek, dochucená extraktem ze smrku a miso pasty. Pravděpodobně nejlepší polévka, jakou jsem kdy v životě jedl. Absolutní pecka.

Pátý chod: „Katův šleh“ z jesetera a kořenové zeleniny. Bramborák byl schován v nudlích na vrcholu pokrmu. Vše bylo dochuceno jemně pálivým krémem z papriček jalapeňos.

Pivní pes

Šestý chod: „Pivní pes“. Pivního psa, specialitu z olomouckých tvarůžků, jsem nikdy předtím nejedl. Ve velmi křehkém košíčku byla skryta nadýchaná pěna z olomouckých tvarůžků a kvašák, vše je jemně poprášeno červenou paprikou. Jídlo bez přehánění lehké jako obláček. Konzumuje se najednou. Absolutní pecka. Regionální olomoucká kuchyně koncentrovaná do jednoho sousta.

Sedmý chod: „Hovězí na kmíně“. Omáčka byla netradičně ochucena olivami a citrónem, podáváno s plátky petržele. Opět absolutní pecka a vrchol celého degustačního menu. Pivního psa v předcházejícím chodu bych doporučil zejména cizinům, hovězí na kmíně pak Čechům, kteří hodně cestují. Hovězí na kmíně je jedno z nejznámějších českých jídel, ale úprava v restauraci Entrée z něj udělala jídlo světové. Tleskám!

Ruská zmrzlina

Osmý chod: „Ruská zmrzlina“. V hlavní roli dýně, hruška a jasmín. Skvěle dochucený, nepřeslazený, vynikající dezert.

Ledové kaštany

Devátý chod: „Ledové kaštany“. Druhý dezert v pořadí, tentokrát v hlavní roli kaštany, čokoláda a javorový sirup.

Variace na tyčinku Mars

Petit four. Variace na tyčinku Mars. Čokoláda, arašídy a karamel. Dokonalost sama.

Prostředí v restauraci je příjemné, stoly jsou rozmístěny dostatečně daleko od sebe. Servis byl rychlý a milý, mezi jídlem nikde nenastaly dlouhé pauzy. Kuchyně je otevřená, takže host může přímo sledovat čilý ruch při přípravě jednotlivých pokrmů. Vinné párování se zaměřovalo především na oblast světových vín. Já osobně bych uvítal spíše špičková lokální vína, ale výběr byl dobrý, výklad someliéra zajímavý a přitom skvěle ležérní.

Devítichodové degustační menu vyšlo v olomoucké restauraci Entrée na 1 600 Kč, vinné párování poté na dalších 1 100 Kč. Do restaurace jsem šel skutečně s velkým očekáváním. To bylo beze zbytku naplněno. Návštěva pro mne byla událostí, na který budu dlouho vzpomínat. Degustační menu v Entrée řadím bez jakýchkoliv pochyb řadím mezi svých TOP 5 gastronomických zážitků. Nepochybuji o tom, že pokud by Entrée byla v Praze, michelinská hvězda by přišla rychle.

Pokud máte rádi vynikající jídlo, udělejte si výlet do Olomouce a zajděte do Entrée. Budete nadšení!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: