Scotch egg: vejce v mletém mase

Scotch egg je klasické jídlo britské kuchyně, jedná se o oblíbený typ svačiny. Tradiční verze tohoto pokrmu se skládá z celého vařeného vejce, které se obalí v mase z klobásy, obalí ve strouhance a poté smaží dozlatova. Scotch eggs se mohou jíst teplá nebo studená, často se podávají s nakládanou zeleninou nebo s hořčicí a majonézou. Najdete je v mnoha britských hospodách a supermarketech, do Česka je kdysi dovážel i řetězec Marks & Spencer.

Typické britské jídlo: Scotch egg (vejce v mletém mase).
Typické britské jídlo: Scotch egg (vejce v mletém mase).

Autorství receptu si připisuje londýnský obchodní dům Fortnum & Mason, ten tvrdí, že ho vymyslel v roce 1738. Je však pravděpodobnější, že zpopularizovali již existující pokrm, protože myšlenka vajec obalovaných v mase je mnohem starší a vyskytuje se v mnoha různých kulturách.

🇬🇧 Tip: Po britském jídle se v Londýně vypravte s průvodcem na tour po hospodách spojených s Beatles nebo Rolling Stones, případně po hospodách s královskou historií. Na zdraví! 🍺

Název “Scotch egg” neodkazuje na Skotsko a český překlad “skotské vejce” je tak nesprávný. Název pravděpodobně pochází ze slova “scotched”, což znamená “zpracovaný” nebo “upravený”.

Receptů na tuto delikatesu je více, existuje například “manchesterské vejce”, které obsahuje nakládané vejce obalené ve směsi vepřového masa a black puddingu. Existují dokonce moderní vegetariánské verze, které masovou směs nahrazují falafelem.

Na fotografii je zachycena rybí varianta “Kedgeree Scotch Egg” s masovou směsí z uzené tresky. V restauraci The Mayfair Chippy (viz. Kam na jídlo v Londýně) stálo toto čerstvě připravené vejce i s ochucenou majonézou 8,95 GBP (240 Kč) a bylo skvělé.

Dobrou chuť!

🇬🇧 Tip: Po britském jídle se vydejte prozkoumat Londýn ve stopách Beatles. Vyberte si některý ze skutečně mnoha tematických výletů. All you need is love! ❤️