Cachorrinho, portugalský hot dog. První jídlo, které jsem v Portu a celém Portugalsku vůbec jedl. A náramně jsem si ho užil!
Po studiu gastronomických informací o Portu jsem již věděl, že Porto bude z velké části o jídlech s pečivem a sýrem. A upřímně – nevadilo mi to a těšil jsem se. Jako své úplně první portugalské jídlo jsem si proto vybral jejich místní variantu párku v rohlíku zvanou cachorrinho (ve volném překladu „štěňátko“).

Příprava je však od hot dogu, tak jak ho známe my, velmi odlišná. Spodní polovina pečiva se na kontaktním grilu připravuje s čerstvou vepřovou klobáskou. Jakmile je klobáska hotová, přidá se sýr, horní polovina pečiva a jídlo se opět nechá pod grilem zapéct, dokud se sýr nerozpustí. Poté cachorrinho číšník přímo před vámi naseká na malé jednohubky a zaleje troškou pikantní omáčky. A jak to chutná? Skvěle!

Takto upravené cachorrinho je vlastně talíř jednohubek, ideální k pivu. Ostatně, to se také nejčastěji k cachorrinhas popíjí. Cachorrinho jsem ochutnal v baru Gazela, který navštívil i Anthony Bourdain v 8. dílu 9. řady „Neznámé končiny“. A nemohl jsem vybrat lépe. Byl jsem usazen u mramorového baru, za kterým seděli jen místní a popíjení piva prokládali kousky chutné cachorrinhy.

Z barové stoličky máte také dokonalý přehled o tom, jak se cachorrinha vyrábí. Obzvláště moment sekání na „jednohubky“ je efektní a velmi rychlý. Číšníci a kuchaři v jednom vyrábí v Gazele jednu porci této lahůdky za druhou, na objednávku se čeká jen několik minut. Porce vyjde na 4 Eur, malé pivo Super Bock v namražené sklenici pak na 2 Eur.

Bistro Gazela je umístěno na vrcholku kopce a pokud z něj zamíříte k řece Douro, nabídne se vám vskutku nádherný výhled na úzké uličky, strmé okolní kopce, sklepy s portským vínem v Vila Nova de Gaia a hlavně famózní most Luís I.
Užijte si Porto!
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: