Çağla badem: nezralé zelené mandle

Çağla badem jsou nezralé zelené mandle, oblíbená turecká sezónní delikatesa. Jedná se o mladé plody mandloně obecné sklízené ještě před dozráním a zatvrdnutím skořápky, obvykle během časného jara. Jejich sezóna bývá krátká, trvá obvykle od března do května. V tomto období se nezralé mandle hojně objevují na trzích a na pouličních stáncích.

Çağla badem: nezralé zelené mandle. Oblíbená turecká jarní pochoutka.
Çağla badem: nezralé zelené mandle. Oblíbená turecká jarní pochoutka.

Nezralé mandle mají měkkou, zelenou, chlupatou slupku, pod kterou se nachází jemná, šťavnatá a mírně průsvitná dužina. Uvnitř plodu je měkké jádro, které se ještě nestihlo vyvinout v tvrdou mandli. Chuťově jsou zelené mandle svěží, křupavé a kyselé s lehkým nádechem mandlové chuti. Jejich konzistence připomíná pevnější nezralé broskve nebo meruňky.

Çağla badem: nezralé zelené mandle.
Çağla badem: nezralé zelené mandle.

V Turecku se çağla badem konzumují syrové, často posypané solí.  Mnozí Turci vnímají çağla badem na trzích jako znamení, že zima definitivně skončila a nastává období jara.

Zelené nezralé mandle nejsou specifické pouze pro Turecko. Konzumují se také v dalších zemích Blízkého východu a Středomoří. Například v íránské kuchyni se nazývají chaghaleh badam a i tady jsou velmi oblíbenou sezónní pochoutkou. V Libanonu, Sýrii a Jordánsku jsou známé pod názvem loz akhdar. V Řecku se zeleným mandlím říká achlada, ve španělské kuchyni jsou to almendras verdes, v italské kuchyni mandorle verdi a ve francouzské kuchyni amandes vertes.

Nezralé zelené mandle.
Nezralé zelené mandle.

Já jsem měl možnost několikrát ochutnat çağla badem na trzích na různých místech v Turecku, kde mi je ochotně nabídli místní trhovci. Pro mne jsou zelené nezralé mandle zajímavým zážitkem, ale na můj vkus jsou přeci jen příliš kyselé. Přesto věřím, že jejich specifická chuť a konzistence si může snadno najít své fanoušky.

Dobrou chuť!

🇹🇷 Chcete si užít pravou chuť Turecka? Přihlaste se k mému newsletteru a já vám zdarma pošlu vše, co potřebujete vědět, abyste mohli v Turecku objevit a vychutnat si autentické místní speciality.