Grzane piwo: polské svařené pivo


Ruku na srdce. Svařené pivo?! Překvapivě to není vůbec špatné …

Grzane piwo (grzaniec) je v Polsku oblíbené především v chladnějších měsících, stejně jako u nás svařené víno. Přestože se může na první pohled zdát, že horké pivo je neobvyklý koncept, grzaniec má své místo v polské gastronomii, je oblíbený mezi místními obyvateli i turisty.

Polské svařené pivo: grzaniec.
Polské svařené pivo: grzaniec.

Grzaniec má své kořeny v polské tradici vaření piva, která sahá až do středověku. V té době bylo běžné, že se pivo ohřívalo, aby se zvýraznila jeho chuť a aroma a aby se z něj stal hřejivý nápoj vhodný pro chladné zimní večery. Recepty na grzaniec se předávaly z generace na generaci a každý region či dokonce rodina mohla mít svůj vlastní unikátní způsob přípravy.

Stejně jako u svařeného vína se i do svařeného piva přidává různé koření jako skořice, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek nebo pomerančová kůra. I zde je důležité, aby se svařené pivo nevařilo, ale jen přivedlo k určité teplotě, varem by se alkohol vypařil.

Já jsem měl možnost ochutnat svařené polské pivo z pivovaru Jastrzębie, jedna láhev vyšla v supermarketu na 11 zlotých (cca 65 Kč). Chuť po ohřátí byla velmi výrazná s tóny skořice, hřebíčku a vanilky. Pivo se používá černé.

Grzaniec je díky kombinaci těchto chutí ideální nápoj pro zimní večery, je oblíbený na vánočních trzích, kde se podává spolu s dalšími tradičními polskými jídly a nápoji.

A co vy a grzane piwo? Ochutnali jste?

Na zdraví!

❤️ Milujete polské jídlo? Přihlaste se do mého newsletteru a já vám zdarma pošlu komplexní informace o polských pokrmech, nápojích a jiných specialitách.