Pizzeria 400 Gradi, Matera


Mezinárodní den pizzy každoročně připadá na 9. února. A kde jinde jej strávit, než v pizzerii přímo v Itálii? Podnik 400 Gradi v italské Mateře se zaměřuje na pizzu neapolského stylu. Těsto na tuto pizzu zraje až 48 hodin a díky tomu je lépe stravitelná. Má výrazně vyšší nafouknutý okraj (až 1 nebo 2 cm na výšku) a ten zdobí černé, zuhelnatělé tečky (v Itálii se jim říká „leopardo“).

Pizza neapolského stylu s klobáskou salsiccia, hříbky a sýrem
Pizza neapolského stylu s klobáskou salsiccia, hříbky a sýrem

Já jsem si vybral pizzu s klobáskou salsiccia, hříbky a sýrem, která vyšla na 10 Eur. Byla výtečná. Těsto uprostřed bylo papírově tenké, náplň bohatá a okraje nádherně vystouplé. Pizzu jsem spláchnul italským pivem z řemeslného pivovaru Volpina Amacord, konkrétně double malt red ale, které má 6,5 % alkoholu a 0,4 l a vyjde zde na 5,5 Eur.

Pec na pizzu v pizzerii 400 Gradi
Pec na pizzu v pizzerii 400 Gradi

Pizzeria má pracovní plochu s pecí odděleno od stolů jen pultem, zákazníci tak mohou přehledně sledovat koncert, který se zde při přípravě jejich pokrmů odehrává. Přestože pizzerie byla plně obsazená hosty, tým pracoval sehraně a na pizzu se čekalo jen několik málo minut. Ochutnat zde můžete také výbornou smaženou pizzu Montanara.

Interiér pizzerie 400 Gradi
Interiér pizzerie 400 Gradi

Nejlepší pizza neapolského stylu v Mateře

Podnik je relativně nový, ale mezi místními už je velmi oblíbený, někteří jej dokonce označují za nejlepší pizzerii neapolského stylu ve městě. Rezervace předem je nutná, připravte se také na to, že se zde platí coperto ve výši 2 Eur na osobu. Platba kartou je samozřejmostí.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: