Švýcarsko je proslulé svou vynikající čokoládou. Není proto divu, že ji Švýcaři rádi používají všude tam, kde je to možné. Takovým případem je i schoggiweggli, sladké pečivo plněné velkými kousky čokolády.
Schoggiweggli se peče po celé zemi, ale je silně spojeno s Basilejí. Toto sladké pečivo vymyslel v roce 1975 Anton Bachmann ze společnosti Confiserie Bachmann a dnes se prodává v mnoha pekárnách a obchodech ve městě.
Obvykle se vyrábí z kombinace mouky, droždí, cukru, soli, másla, mléka a hořké čokolády. Kousky čokolády nejsou nijak malé, rozhodně se jí nešetří. Bochánky se pečou do zlatova a před dopečením se nahoře naříznou. Právě tím je schoggiweggli netradiční. Ještě více se tak odhalí čokoláda, která je skrytá v těstě.
Jeden kousek schoggiweggli vyjde na 2,55 CHF, tedy přibližně 60 Kč.
Dobrou chuť!