Švýcarsko pro mne není jen zemí skvělé čokolády, je to i země úžasných sýrů. Polotvrdý sýr Tête de Moine má výraznou pikantní chuť a já jej mám rád i díky jeho neobvyklému způsobu servírování.
Tête de Moine je sýrem s dlouhou historií sahající až do 12. století. Za svůj zrod vděčí mnichům z opatství Bellelay ve švýcarském regionu Jura. Tête de Moine je netradiční způsobem svého servírování. Tradice spočívá v „holení“ sýra do jemných růžiček pomocí speciálního zařízení zvaného „girolle“. Toto „holení“ nejenže zvyšuje estetickou hodnotu sýra, ale také pozoruhodně zesiluje jeho chuť. Tenké proužky sýra mají větší povrch, což umožňuje lepší interakci sýra se vzduchem. Toto holení proniklo i do názvu, název sýra totiž jde přeložit jako „mnichova hlava“ a odkazuje právě na vyholené kolečko na hlavách mnichů.
Tête de Moine vyniká svou všestranností použití. Uplatníte jej v salátech, jednohubkách, nebo na sýrovém talíři. Jeho elegantní růžičky vždy strhnou pozornost – chuťovou i vizuální.
Jedno 120 g balení vyjde ve švýcarském supermarketu na 5,95 CHF, tj. cca 150 Kč. Nejedná se o levný sýr, ale peněz určitě nebudete litovat.
Pokud Tête de Moine neznáte, určitě jej vyzkoušejte!