Vietnamské bistro Nhà hai hành (Dům u dvou Cibulí), Praha


Bistro Nhà hai hành (v překladu „Dům u dvou Cibulí“) na pražském Smíchově je pro mne bez většího přemýšlení (zatím) trochu skrytý vietnamský gastro poklad. Bistro samo sebe označuje za „punkové“ a naznačuje tomu i výzdoba nebo stoly pokryté reklamními letáky. Ale za touto hravostí je velká zkušenost šéfkuchaře Tomáše Cibulky a jeho vietnamské ženy Phương Anh Trần. Tomáš Cibulka šest let pracoval v restauraci La Degustation Bohême Bourgeoise (která má jako jedna ze dvou restaurací v Česku michelinskou ⭐) – ostatně tam se i poznal se svou ženou. Společně odjeli na nějakou dobu do Vietnamu a místní kuchyně je už nepustila.

Nhà hai hành se zaměřuje na domácí vietnamskou kuchyni, na jídla, která si Vietnamci rádi vaří sami pro sebe. Jednoduché, ale chuťově skvělé recepty. V bistru nabízejí rodinný/přátelský způsob stolování „mâm“, který spočívá ve sdílení jídel mezi hosty u jednoho stolu. Jídlo s různými přílohami, bylinkami, omáčkami nebo zeleninou se podává ve spoustě mističek a každý host u stolu si odebírá do té své to, na co má právě chuť. Tato forma stolování je neuvěřitelně zábavná.

Vietnamské bistro Nhà hai hành - hot pot

Já jsem do bistra Nhà hai hành naposled vyrazil se třemi svými dobrými přáteli na hot pot zaměřený na ryby a plody moře. Hot pot (neboli horký kotlík) je asijská forma přípravy jídla, kdy se polévka vaří přímo na jídelním stole. Hrnec polévky může být rozdělen na dvě části – v našem případě byla v jedné polovině pikantní polévka, v druhé její nepálivá varianta. Do vařící polévky se vkládají suroviny, na které má host právě chuť. Během několika minut jsou uvařené, z polévky se snadno dostanou naběračkou.

Vietnamské bistro Nhà hai hành - hot pot zaměřený na ryby a plody moře

Vybrali jsme speciální variantu hot potu zaměřenou na ryby a mořské plody. V mnoha barevných mističkách jsme tak dostali kousky ryby, na kousky nakrájenou oliheň, rybí tofu, knedlíčky plněné krevetami, krevety, krabí tyčinky, houbu, několik dalších typů rybích a krevetových knedlíčků, plátky hovězího masa, škeble, nakrájený fenykl, salát s perillou a banánovým květem a nechyběly ani sušené instatní nudle.

Vietnamské bistro Nhà hai hành - syrové plátky hovězího a omáčky

Prakticky všechny suroviny dostanete syrové a sami si je uvaříte ve vývaru. Tenké plátky hovězího masa jsou hotové za několik sekund, jiné suroviny se vaří několik málo minut. K tomu navíc host dostane několik omáček, kterými si již uvařené jídlo může dochutit. Vývar se stává více a více ochuceným tím, jak se v něm postupně vaří všechny suroviny. Pokud vám na závěr ještě zbyde trochu místa, můžete polévku sníst společně s instatními nudlemi.

Vietnamské pivo Bia Saigon

K pití si můžete dát například saigonské lahvové pivo, malá třetinka vyjde na 55 Kč. Ochutnali jsme také velkou termosku netradičního artyčokového čaje (trà atiso) za 50 Kč. Mně chutnal moc, pro mé spolustolovníky to byla ale až moc neobvyklá chuť. Vyzkoušeli jsme i skvělou limonádu z „ošklivého ovoce“ (nước sấu), liči (nước vải) nebo z manga (nước xoài). Jedna sklenice každé z limonád vyjde na 45 Kč.

Vietnamské bistro Nhà hai hành - interiér

Interiér restaurace může na fotografiích působit hodně netradičně, zdi jsou pokryté telefonními čísly, pod stropem visí shluky elektrických kabelů. Uvnitř restaurace ale panuje velmi příjemná atmosféra a vše do sebe krásně zapadá. Personál je až neuvěřitelně milý a vstřícný. Neznámá jídla ochotně popíše a k surovinám připojí i doporučenou délku přípravy v hot potu.

Hot pot je třeba objednat minimálně 48 hodin předem, rybí varianta vyjde na 590 Kč na osobu. Bistro Nhà hai hành ale nabízí i základní variantu hot potu za 390 Kč, stejně tak je možné si vybrat z jídel, která jsou na jídelním lístku. Jedná se podle mne o neuvěřitelně výhodný poměr cena/výkon vzhledem k tomu, co za tuto cenu dostanete.

Pokud chcete zažít netradiční, ale velmi příjemný způsob stolování, užít si autentické domácí vietnamské jídlo, pak určitě do Nhà hai hành zajděte. V době naší večerní sobotní návštěvy byla restaurace plná do posledního místa, rezervace je tedy více než vhodná.

Dobrou chuť!

Pohlreichův souboj restaurací

Nhà hai hành je účastníkem mimořádně kvalitně obsazené televizní show Pohlreichův souboj restaurací. Restauraci jsem navštívil přibližně tři týdny před odvysíláním pátého dílu, ve kterém se utká s vietnamskou restaurací Dian.

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: