Pražská restaurace Výčep je prostě pecka. V době psaní tohoto článku jsem ve Výčepu byl již několikrát a podnik mi zatím vždy nabídnul něco, co jsem musel označit jako „nejlepší, co jsem jedl“.
Výčep v ulici Korunní na pražských Vinohradech se zaměřuje na přípravu jídel ze surovin, které si sami uloví, vypěstují, připraví nebo koupí od oblíbených farmářů. V interiéru ostatně najdete množství nádob, v kterých je uloženo ovoce, zelenina, zraje v nich kombucha, miso nebo domácí rybí omáčka. Výčep si peče vlastní chléb, vyrábí sýry i šlape zelí. V kuchyni velí „valašský král“ Jiří Hrachový, který sám lákavým způsobem každý týden prezentuje jejich obědové menu na Instagramu restaurace.
V obědovém menu Výčepu lze každý týden nalézt jednu polévku, cca šest hlavních jídel a jeden dezert. Večerní menu je sympaticky promyšlené, v nabídce jsou také degustace. Výčep ale již i pořádal tematické akce, jako byla například „valašská zabijačka“. Já podnik zatím vždy navštívil v době oběda.

Hovězí vývar s játrovým knedlíčkem, nudle, pohanka, pečená zelenina a hromada čerstvých bylinek za 125 Kč. Neuvěřitelná barva, excelentní chuť. Nejlepší vývar, jaký jsem kdy jedl.

Jitrnice s růžičkovou kapustou pečenou na másle a mladými bramborami s pažitkou, fermentovaný medvědí česnek, hořčičná omáčka, smažená cibule, to vše za 275 Kč.
Právě jitrnice, kterou si Výčep také připravuje sám, byla důvodem pro tuto návštěvu. Už jako malý jsem asistoval na domácích zabijačkách, kde jsme zpracovávali prase, které jsme chovali. Jitrnice, jelita, prdelačka, kyselice, ovar, tlačenka, sádlo, škvarky … To vše jsme si doma připravovali. Mezi mé velké přání patří zažít domácí zabijačku ještě jednou.
Jitrnice z Výčepu s kapustou a mladými bramborami byla prostě skvostná. Nejlepší jídlo s jitrnicí, jaké jsem kdy jedl.

Bramborový knedlík plněný uzeným žebřem z udírny Výčepu, jejich šlapané zelí, špeková omáčka s bylinami, cibulový krambl za 285 Kč. Opět neskutečná paráda na talíři. Vynikající zelí a bohatá masová náplň. Omáčka by mohla někomu připadat až moc koncentrovaná a výrazná, ale já byl spokojen. Opět musím napsat, že lepší bramborový knedlík plněný uzeným se zelím jsem nikdy nejedl.

V době obědů je na menu jen jediný dezert. Větrník za 155 Kč, který se již stihl stát vyhlášeným. Cena se může zdát bláznivá, přece jen je to dezert, který si koupíte kdekoliv v cukrárně. Ale ve Výčepu si opět větrník připravují ve své deluxe variantě, korpus údajně dokonce čerstvě dopékají před každou objednávkou. Uvnitř je mimo vanilkového a karamelového krému i několik karamelizovaných lískových ořechů.

Náplň je bohatá, krém nadýchaný, na polevě se nešetřilo. Větrník je můj nejoblíbenější druh zákusku, jedná se o tedy o sladkost, kterou jsem z českého sortimentu zákusků jedl bez pochyb nejvícekrát. A opět musím říci, že lepší větrník jsem nikdy nejedl.

Na čepu zde mají pivo z Dalešic, prostory jsou zcela nové, dominují dřevěné vzory. Okolo dvanácté je restaurace ještě poloprázdná, ale na obědy se zcela zaplní. Rezervace je tedy více než vhodná. Je možné ji udělat i online, potvrzení přišlo takřka vždy prakticky okamžitě. Obsluha je profesionální, ochotná, informující. Výčep právem patří na český michelinský seznam.
Pokud Výčep neznáte, zkuste to při nejbližší příležitosti změnit. Věřím, že se budete rádi vracet.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
2 komentáře
Osobně Výčep považuji za nejlepší restaraci v Praze. Poměr cena/kvalita je bezkonkurenční, jezdím tam podle týdenní nabídky vždy pro konkrétní jídlo, ochutnat provedení s rukopisem šéfkuchaře, pana Hrachového. Nikdy jsem nebyl zklamán.
Souhlasím, poměr cena/výkon je ve Výčepu skvělý. Na jejich obědové menu bych byl schopný chodit klidně několikrát týdně, hodně mne to jejich provedení baví.