Francesinha: signature dish Porta


Signature dish, vlajkové jídlo, něco, co je absolutní specialitou kuchaře nebo lokality. V případě Porta je to francesinha, na kterou jsou místní nesmírně hrdí.

Francesinha
Francesinha

Francesinha je speciálním typem sendviče. Základ tvoří vrstvené náplně, mezi které patří sýr, různé druhy šunky a salámů, kousky čerstvé klobásky, pikantní klobásky nebo tenký hovězí steak. To vše je vložené mezi dva plátky toustového chleba a opět zapečené se sýrem. Na francesinhu si můžete přidat i vajíčko. Celá francesinha je pak zalitá speciální omáčkou vyrobenou z piva, vína a dalších ingrediencí a obsypaná smaženými hranolkami.

Francesinha představuje skutečně velkou porci jídla, která zasytí na celý den. V některých restauracích tak můžete vidět, že vám za příplatek francesinhu rozpůlí. Pokud jdete do restaurace ve dvou, je to určitě věc k úvaze. Rozpůlení francesinhy není jen typické rozkrojení nožem, jak by možná někdo čekal. Ostatně, na to by onen dvoueurový příplatek byl až příliš drahý. Kuchař rozpůlí základní sendvič, každou polovinu ze všech stran pokryje sýrem a opět zapeče, následně zalije omáčkou a obsype hranolkami. Dvě poloviční porce jsou tak překvapivě více než jedna celá.

Interiér Café Santiago
Interiér Café Santiago

Francesinha má poměrně krátkou historii, vznikla údajně teprve v roce 1960, jako jakási variace na francouzský sendvič croque-monsieur. Zpočátku neměla velký úspěch, avšak znovuobjevena byla právě v Portu, kde si získala velkou popularitu. Podniků nabízející francesinhu najdete v širším centru Porta obrovské množství.

Fronta před Café Santiago
Fronta před Café Santiago

Fracensinhu jsem vyzkoušel v Café Santiago, které mi nezávisle na sobě doporučili dva místní lidé a i v online přehledech byla prakticky vždy mezi 10 nejlepšími místy, kde si tuto portugalskou specialitu vychutnat. Verze s plátkem hovězího masa a vajíčkem nahoře vyšla na 14 Eur. V době oběda zde místní stojí na francesinhu frontu. Já do restaurace bez rezervace zamířil okolo šesté večer, kdy byla ještě prázdná. I tak se ale během půl hodiny kompletně zaplnila.

Dáte francesinhe šanci a ochutnáte ji?

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: