Hostinec na Výtoni: nejlepší kachna v Praze

Nejlepší kachna v Praze? Pro mne ta v Hostinci na Výtoni!

Možná jste v této nově zrekonstruované restauraci v historické budově Podskalské celnice ještě nebyli, ostatně není otevřená ani rok. Zatím není tak proslavená jako restaurace Výčep, ani se před vchodem nestojí fronty jako na grilované koleno v Pork’s. Nečekejte tu fine-dining jako v restauraci Vallmo, která je jen kousek odsud. Přesto za návštěvu stojí.

Hostinec na Výtoni se specializuje na jídla z kachny, která jsou dovedená k dokonalosti.

Hostinec na Výtoni: grilovaná kachna
Hostinec na Výtoni: grilovaná kachna

Kachnu tu nepřipravují pečením v troubě jako na spoustě jiných míst. Pomalu ji grilují na dřevěném uhlí v obrovském grilu Josper, který si místní šéfkuchař a spolumajitel Jakub Hirsch nechal na míru vyrobit v Barceloně. Nádherný gril provedený v rudých barvách Ferrari vám zde i rádi ukáží. V jeho útrobách je šest jehel, které se rovnoměrně otáčí; na každou se vejdou čtyři kachny. Najednou tak připraví až 24 kachen. Jejich ugrilování zabere přibližně dvě a půl hodiny. Přípravu kachen tu mají vychytanou do posledního detailu, křupavostí kůžičky mi připomínala dokonalou pekingskou kachnu.

Hostinec na Výtoni: gril Josper
Hostinec na Výtoni: gril Josper

Právě kouřová chuť a křupavost kůžičky je to, co pro mne místní kachnu odlišuje od dalších míst, kde kachnu připravují. Kůžička mi připomíná dokonale vypečené škvarky a já si nemohl nevzpomenout na podobně dokonalou kůžičku z grilovaného vepřového kolene z restaurace Pork’s. Proto nepřekvapí informace, že i v oblíbeném Pork’s býval Jakub Hirsch šéfkuchařem.

Hostinec na Výtoni: chléb se sádlem
Hostinec na Výtoni: chléb se sádlem

Hodování pro mne začíná už pozorností podniku – kváskovým chlebem se sádlem s kousky kachních škvarků. Už od dob covidu, kdy jsem začal doma péct kváskový chléb, považuji krajíc čerstvě upečeného chleba s máslem a solí za jedno z mých nejoblíbenějších jednoduchých jídel.

Hostinec na Výtoni můj zážitek ještě umocnil osoleným sádlem s kousky kachních škvarečků, které mi navíc připomněly domácí zabijačky na rodném Valašsku. Jednoduchá dokonalost, která má jen jednu nevýhodu – pro čtyři hosty jsou dva krajíce chleba prostě málo! 😇

Hostinec na Výtoni: sekané olomoucké tvarůžky s cibulkou, paprikou a hořčicí
Hostinec na Výtoni: sekané olomoucké tvarůžky s cibulkou, paprikou a hořčicí

Jako předkrm jsem ochutnal topinku se sekanými olomouckými tvarůžkami s cibulkou, paprikou a hořčicí (175 Kč). Překvapila mne lehkost a nadýchanost pomazánky z tvarůžků, stejně tak topinka nebyla nasáklá olejem; opečená byla jen na povrchu, uvnitř byl chléb stále vláčný.

Hostinec na Výtoni: trhaná kachna v lokši, kořeněné zelí, jablečná majonéza, cibulka
Hostinec na Výtoni: trhaná kachna v lokši, kořeněné zelí, jablečná majonéza, cibulka

Polovina našeho stolu si jako hlavní chod vybrala grilovanou kachnu (389 Kč), kterou tu podávají s červeným zelím s jablky a bramborovými šiškami. Já si zvolil trhanou kachnu v lokši (349 Kč). Lokše byla plněná i kořeněným zelím, ochucená jablečnou majonézou, zasypaná smaženou cibulkou a zalitá omáčkou z kachního výpeku.

Hostinec na Výtoni: kachní sekaná s lanýži v makové pletýnce, kyselá zelenina, brambory
Hostinec na Výtoni: kachní sekaná s lanýži v makové pletýnce, kyselá zelenina, brambory

Dokonalá byla i kachní sekaná s lanýži podávaná v makové pletýnce (379 Kč). Kdo má rád chuť lanýžů, bude nadšen.

Hostinec na Výtoni: bramborové šišky, pečené švestky, maková zmrzlina, perník
Hostinec na Výtoni: bramborové šišky, pečené švestky, maková zmrzlina, perník

Po kachním hodování nešlo odolat dezertu. V nabídce Hostince na Výtoni je zmrzlina, dnes již ikonické karamelové jablko nebo bramborové šišky s pečenými švestkami, makovou zmrzlinou, perníkem, cukrem a spoustou másla (179 Kč). Osvědčenou kombinaci máku se švestkami miluji. Přestože se máslem nešetřilo, necítil jsem se tak těžce, jako například v restauraci U Matěje po jeho tvarohových buchtách s máslem. Pro mne se jednalo o dokonalý český dezert.

Hostinec na Výtoni: řezané pivo
Hostinec na Výtoni: řezané pivo

Na čepu je zde Plzeň (69 Kč) nebo černý Kozel, připraví vám rádi i řezané pivo, mlíko nebo šnyt.

Pokud to na pražskou Výtoň nemáte daleko, tak je Hostinec na Výtoni i ideálním místem, kam jít v Praze na oběd. Čtvrtka grilované kachny i s přílohou vyjde v rámci poledního menu přibližně na 250 Kč.

Hostinec na Výtoni: pivní podtácky
Hostinec na Výtoni: pivní podtácky

Na podniku je sympatické i dotažení velkého množství malých detailů do motivu kachen, jako například u pivních podtácků.

Hostinec na Výtoni: interiér
Hostinec na Výtoni: interiér

Večerní rezervace je nezbytná, my jsme ji měli na šestou hodinu a podnik už byl zaplněn do posledního místa. Personál je příjemný, komunikativní a naprosto profesionální, jídlo bylo na stole rychle, stejně tak nápoje byly přineseny prakticky okamžitě.

Pokud si chcete vychutnat dokonalou grilovanou kachnu, Hostinec na Výtoni je pro to skvělým místem.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: