Pomeranče Jaffa


Pomeranče Jaffa jsou speciální odrůdou pomerančů vyšlechtěných a pěstovaných na Blízkém východě. Mají málo semínek a tvrdou kůru, díky čemuž jsou odolné pro dlouhé cesty (a tudíž i pro export), rostliny navíc snadno odolávají chladu. Na izraelských a palestinských územích se sklízí mezi listopadem a březnem. Překvapilo mne, že Izrael je jedním z hlavních dodavatelů citrusových plodů do EU, vyváží až polovinu své roční úrody.

Pomeranč Jaffa

A jak pomeranče Jaffa chutnají? Skvěle! Slupka jde skutečně snadno oloupat, na první pohled člověka zaujme její spíše žluto-oranžová barva, světlejší, než u pomerančů v našich supermarketech. Chuť je příjemně sladká a pecky žádné.

Mandarinky z oblasti Bnei Dror

Měl jsem možnost ochutnat také mandarinky z oblasti Bnei Dror. To je zemědělská osada typu mošav v centrální Izraeli. V Česku známe spíše kibuc, ten společně s mošavem a mošavotem tvoří tři hlavní typy venkovského židovského společenství, které společně hospodaří. Bnei Dror leží v nadmořské výšce 64 metrů v intezivně zemědělsky obdělávané nížině. Mandarinky mne však chuťově příliš nezaujaly.

Dva velké pomeranče a dvě mandarinky vyšly na trhu u Damašské brány na 4 šekely, tj. přibližně 30 Kč.

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *