Sicilské cannoli


Cannoli, ikonický sicilský dezert. Pro mne je tento dezert symbolem celé Sicílie. Cannoli (jednotné číslo cannola) jsou křupavé trubičky plněné sladkým krémem z ricotty. Těsto se smaží v tuku na kovové trubičce, v receptuře těsta je mimo mouky, cukru a tuku i sladké víno Marsala. Po usmažení se trubička nechá vychladnout. Do sladkého krému z ovčí ricotty se přidají čokoládové lupínky, plnění by mělo probíhat až těsně před servírováním, jinak hrozí rozmočení trubičky. Po naplnění se cannoli ozdobí například drcenými pistáciemi, kandovanou pomerančovou kůrou, nakládanými višněmi … Nakonec se dezert zasype moučkovým cukrem.

Sicilské cannoli
Sicilské cannoli

Já jsem cannolo zachycené na obrázku ochutnal v klášterní cukrárně I Segreti del Chiostro, stálo mne 3 Eur. Sicilské cannoli jsou poměrně vydatný dezert, takže většinou nikdy na cestách neochutnám více než jednu trubičku. I tak jsem jich ale spořádal za ty roky, co do Itálie jezdím, více než dost. Tato ale byla ze všech ta nejlepší. Vynikající chuť křupavého těsta, jemný krém a poctivá porce drcených pistácií a nakládané pomerančové kůry. Pokud jste Sicílii (nebo Itálii) již navštívili, cannoli pravděpodobně znáte. Ale pokud jste je ještě neochutnali, měli byste to napravit. Cannoli jsou totiž pravděpodobně nejznámějším dezertem celé sicilské kuchyně. Pokud si ji však dáte ve stejné cukrárně jako já, pak vás musím varovat. Nastavíte laťku skutečně hodně vysoko.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: