Künefe je tradiční turecký dezert. Vyrábí se ze speciálního „nudličkového“ těsta zvaného „tel kadayıf“, které se plní sýrem, zalévá sladkým sirupem a zasypává mletými pistáciemi.
Původ künefe sahá až do Osmanské říše, kde byl oblíbeným dezertem mezi vyššími vrstvami. Dnes si na něm v Turecku pochutnávají všichni a k dostání je i mimo Turecko. Jednou z věcí, která však turecké künefe odlišuje od ostatních verzí, je použití vysoce kvalitních surovin. Tel kadayıf používaný v tureckém künefe se vyrábí z nejkvalitnější mouky a sýrová náplň se často vyrábí z kombinace mozzarelly, fety a kaškavalu. Kromě toho se k oslazení pečiva používá také sirup nejvyšší kvality, který dodává künefe jedinečnou chuť a strukturu.
Künefe se podává horký, kdy sýr uvnitř je ještě tekutý. Přestože kombinace sýru a sladkého těsta může znít zvláštně, jedná se o vynikající a oblíbený dezert. Moderní varianty künefe obsahují kromě tradiční náplně také čokoládu nebo dokonce zmrzlinu.
Já si künefe nejraději dávám v špičkové istanbulské restauraci Gaziantep Közde Künefe Kebap Salonu. Künefe připraví čerstvé přímo před vámi na grilu. Skvělý dezert bohatě zasypaný pistáciemi zde vyjde na 30 lir, tj. cca 40 Kč.
I pokud vám kombinace sýra a sladkého zní divně, zkuste künefe ochutnat. Podle mne se jedná o jeden z nejlepších dezertů turecké kuchyně.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: