Paris-Brest aneb cyklistický dezert


Paris-Brest je tradiční francouzský dezert, který v roce 1910 vytvořil cukrář Louis Durand na žádost pořadatele cyklistického závodu z Paříže do Brestu. Sladkost byla vymyšlena tak, aby připomínala tvar kola bicyklu.

Paris-Brest se vyrábí z pâte à choux, stejného těsta, které se používá k výrobě dalších fracouzských dezertů, nejznámější z nich jsou eclair a kuličky choux. Z těsta se s pomocí cukrářského sáčku vytvaruje kruh (kolo), který se peče, dokud se nenafoukne a nezezlátne. Po vychladnutí se rozřízne na polovinu a naplní sladkým krémem, nahoře se posype moučkovým cukrem a vše je připraveno k podávání.

Dezert Paris-Brest

Pralinkový krém se obvykle vyrábí ze směsi cukrářského krému a máslového krému, ochuceného jemně mletou směsí z karamelizovaného cukru a lískových oříšků nebo mandlí. Sladká oříšková chuť krému se dokonale snoubí s lehkým a křehkým těstem choux. Kromě klasické verze se dnes v mnoha cukrárnách a restauracích ve Francii podávají různé varianty tohoto ikonického dezertu.

Dezert Paris-Brest

Já jsem měl možnost ochutnat tento dezert v rámci večerního menu v pařížské restauraci Auberge Pyrénées Cévennes ověnčené oceněním Michelin-Bib. Byl skvostný. Paris-Brest zde připravují na objednání zcela čerstvý za 12 Eur, ve francouzských cukrárnách a pekárnách jej dostanete přibližně za polovinu.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: