Bifana je typem sendviče, u kterého je jeho chuť mnohonásobně než vzhled. Bifanas se připravují pouze ze tří hlavních komponent – portugalské housky papo secos a tenkých plátků vepřového masa vařených v pikantní omáčce z bílého vína, mleté červené papriky, česneku, bobkového listu a dalších surovin.
Plátky vepřového na přípravu bifanas jsou skutečně velmi tenké, někdy se vepřové dokonce zmrazí, aby plátky při řezání mohly být co nejtenčí. Kuchař je vaří ve velkých otevřených hrncích v omáčce do měkka, skoro se rozpadají. Těsně před podáváním maso vloží do naříznuté housky. Tu pro větší chuť ještě opět namočí do omáčky.
Sendvič možná nepůsobí příliš chutně, ale jakmile ochutnáte první, tak pochopíte, proč jej místní milují. Velkou výhodou je i rychlost a nenáročnost přípravy. Jakmile jsou plátky vepřového uvařené, tak samotné sestavení bifanas zabere možná jen deset sekund. Od objednávky po začátek konzumace tak nemusí uběhnout ani minuta. Musíte si tedy dát dobrý pozor, abyste si nespálili jazyk jako já. Omáčka, v které se plátky vepřového připravují, je skutečně horká.
Sendvič bifana patří v Portugalsku mezi nejpopulárnější, na každém místě země se připravuje mírně jinak. Já měl možnost jej vyzkoušet v oblíbené restauraci Conga, která bifanas připravuje již od roku 1976. Jedna porce zde stojí 2,40 Eur. V restauraci se můžete posadit za bar a sledovat přípravu sendvičů a dalších jídel pro ostatní hosty, nebo chvilku počkat a nechat se obsluhou usadit za klasický stůl. Kromě bifanas v nabídce najdete i cacharrinhas, francesinhu, ale také malé smažené křepelky.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: