Sufganiyah aneb izraelské koblihy


České koblihy plněné jahodovou nebo meruňkovou marmeládou jsem měl v dětství moc rád. Izraelské sufganiyah jsou těm našim skutečně velmi podobné, malý rozdíl je v tom, že náplň není uvnitř koblihy, ale pouze na horní části. Sufganiyah jsou v Izraeli populární i díky chanuce – osmidennímu židovskému svátku, kdy je jednou z tradic pojídání smaženého jídla.

Izraelské koblihy

Tradiční náplní je jahodová marmeláda, často však najdete i náplně z vanilkového nebo čokoládového krému. Sufganiyah naleznete v nabídce snad každé druhé pekárny, s blížícím se svátkem chanuka se nabídka výrazně zvyšuje. Izraelské ministerstvo obrany pro své vojáky údajně na tento svátek kupuje až 400 000 kusů této smažené lahůdky.

Izraelské koblihy

Jedna kobliha s vanilkovou nebo čokoládovou náplní vyjde na 7 šekelů, tj. přibližně 50 Kč. To se oproti ceně české koblihy může zdát hodně. Váha izraelské koblihy je však výrazně větší, množství těsta je odhadem čtyřnásobné. Pokud máte rádi české koblihy, určitě ochutnejte i izraelskou variantu – sufganiyah.

Mohlo by se vám líbit:

2 komentáře

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *