Khashlama aneb arménský guláš

Khashlama (z arménského „khashel“, v překladu „vařit“) je oblíbené arménské jídlo z masa, brambor a zeleniny, které se vaří v aromatickém vývaru ochuceném bylinkami. Tento vydatný pokrm pochází z horských oblastí Arménie. Původně se jednalo o letní jídlo z jehněčího masa, které se vařilo v podzemní hliněné peci zvané „tonir“.

Postupem času se recept vyvíjel a oblíbenou přísadou se staly brambory. Tradičním masem zůstává jehněčí, přípustné je i hovězí, naopak vepřové nebo kuřecí maso se prakticky nepoužívá. Je vhodné použití tužších typů masa i s kostí. Někdy je možné narazit i na rybí khashlamu. Do vývaru se může přidat víno nebo pivo, které dodá jídlu extra chuť. Maso se pomalu vaří asi tři hodiny.

Arménský guláš khashlama
Arménský guláš khashlama

Khashlama je jakýmsi arménským „kotlíkovým gulášem“, vše se vaří v jedné nádobě. Základní recept kromě masa obsahuje  brambory, rajčata a cibuli, každá rodina má ale svou oblíbenou úpravu. Často se přidávají papriky, někdo nevynechá lilek. Recepty se ale můžou lišit i mezi arménskými regiony, například v oblasti Gars se při příležitostí svátků, svateb nebo pohřbů připravuje khashlama, kde v zelenině dominuje zelí ochucené skořicí a bobkovým listem.

Zajímavostí je, že o přípravu khashlamy se obvykle stará muž. Mužská část rodiny se na přípravě jídla aktivně podílí, krájí zeleninu, nakládá maso (to se před dušením často předem opeče v hrnci, aby se zatáhlo). Přitom se probírají novinky, které se staly. Společná příprava je tak nedílnou součástí tohoto jídla.

Já jsem měl možnost ochutnat telecí khashlamu s bramborem a zeleninou v restauraci Tavern Yerevan Khorenatsi. Porce vyšla na 3800 AMD, tj. cca 230 Kč. Maso bylo křehké a krásně odpadalo od kosti, chutě byly propojené.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: