Co ochutnat v Turecku: typické turecké jídlo a speciality

Turecká kuchyně se řadí mezi ty nejpestřejší a nejbohatší na světě. Její kořeny sahají až do dob Osmanské říše, která spojovala vlivy Blízkého východu, Balkánu, Středomoří a Střední Asie. Turecká jídla jsou charakteristická vyváženými chutěmi, pestrým použitím koření a kvalitními surovinami. V turecké gastronomii se prolínají tradiční venkovské recepty s vysoce sofistikovanými pokrmy, které byly kdysi podávány v palácích sultánů.

Turecká kuchyně se řadí mezi ty nejpestřejší a nejbohatší na světě.
Turecká kuchyně se řadí mezi ty nejpestřejší a nejbohatší na světě.

Turecká kuchyně se vyznačuje širokým využitím čerstvé zeleniny, luštěnin, masa (zejména jehněčího, hovězího a kuřecího), jogurtu a kvalitního olivového oleje. Důležitou roli hraje chléb. Kromě masových jídel jsou oblíbené i vegetariánské pokrmy.

Turecké národní jídlo

Turecké národní jídlo je kebab, především döner kebab, který pochází z oblasti Anatolie. Döner kebab sestává z plátků marinovaného masa (nejčastěji hovězího či kuřecího), které se opékají na vertikálně otočném rožni, podává se tradičně s místním chlebem nebo rýží.

Výraz “kebab” se používá pro celou řadu masových pokrmů připravovaných různými způsoby, ochutnat můžete například Adana kebap (mleté maso na jehle) nebo şiş kebap (kousky masa na jehle). Kebab tedy není jen jedno jídlo.

Jazykově správný název v Turecku je “kebap” s písmenem “p” na konci, kdežto celý svět si osvojil název “kebab” (“b” na konci).

Typické turecké jídlo

Dalším oblíbeným typickým tureckým jídlem je pide, což je plochý kynutý chléb pečený v peci, na který se kladou různé náplně.

Pide. Typické turecké jídlo.
Pide. Typické turecké jídlo.

Lahmacun je tenká placka z těsta, na které se před pečením nanáší směs mletého masa, cibule, rajčat a čerstvých bylinek. I lahmacun je typicky turecké jídlo.

Nejvíce typickým tureckým pečivem je simit. Simit je pečivo ve tvaru kruhu s dírou uprostřed. Je bohatě posypán sezamovými semínky.

Simit: typické turecké pečivo. Simit je pravděpodobně nejznámějším tureckým pečivem ve světě vůbec.
Simit: typické turecké pečivo. Simit je pravděpodobně nejznámějším tureckým pečivem ve světě vůbec.

V turecké gastronomii mají důležité místo také sladkosti. Mezi nejznámější turecké sladké speciality patří baklava. Baklava se připravuje z mnoha vrstev velmi tenkého filo těsta prokládaného nasekanými ořechy a po upečení se zalévá cukrovým nebo medovým sirupem.

Dalším typicky tureckým dezertem je lokum. Lokum se vyrábí z cukru, škrobu a vody s různými příchutěmi. Typicky tureckým dezertem je i rýžový pudink sütlaç.

Sütlaç: typický turecký dezert.
Sütlaç: typický turecký dezert.

Co ochutnat v Turecku

  • Döner kebap. Grilované maso (telecí, kuřecí nebo jehněčí) pomalu opékané na vertikálním rožni, podávané v pšeničné placce nebo s rýží. Nejznámější turecké jídlo proslavené po celém světě.
  • Baklava. Sladký zákusek z tenkých vrstev těsta filo, naplněný ořechy (nejčastěji pistáciemi nebo vlašskými ořechy), zalitý sirupem s medem. Je spojena s oblastí Gaziantep, kde se baklava tradičně vyrábí již stovky let.
  • Türk kahvesi. Turecká káva. Silná nefiltrovaná káva připravovaná v džezvě, servírovaná v malých šálcích. Důležitá součást turecké kultury, pochází z období Osmanské říše.
  • Çay. Turecký čaj. Černý čaj připravovaný ve dvoupatrové konvici, servírovaný v typických skleničkách. Čaj je neodmyslitelnou součástí každodenní turecké kultury.
  • Lokum. Želé sladkost vyráběná z cukru, škrobu, ochucená růžovou vodou, citronem nebo pistáciemi. Lokum pochází z Osmanské říše, stal se symbolem pohostinnosti.
  • Pide. Otevřený chléb plněný sýrem, masem nebo zeleninou. Každý region v Turecku má svoji specifickou verzi, oblíben je zejména v oblasti Černého moře.
  • Lahmacun. Velmi tenká placka pokrytá směsí mletého masa, cibule, rajčat, papriky a koření, rychle upečená v peci. Oblíbené turecké street food jídlo typické zejména pro jihovýchodní Turecko.
  • Künefe. Teplý dezert z jemných vláken těsta kadayıf, plněný sýrem, zalitý sladkým sirupem a posypaný pistáciemi. Typický dezert pocházející z oblasti Hatay a jihovýchodního Turecka.
  • Simit. Křupavý kruhový preclík posypaný sezamovými semínky. Typické pouliční pečivo, které najdete na každém rohu, obzvlášť v Istanbulu.
  • Ayran. Osvěžující nápoj vyráběný z jogurtu, vody a soli. Tradiční nápoj k pokrmům jako kebap nebo pide, oblíbený po celém Turecku.
  • Dondurma. Turecká zmrzlina s natahovací konzistencí díky přídavku salepu. Oblíbená pochoutka původem z oblasti Kahramanmaraş.
  • Köfte. Kořeněné masové kuličky nebo placičky (nejčastěji hovězí nebo jehněčí), připravované na grilu. Tradiční pokrm, který má mnoho regionálních variant po celé zemi.
  • Midye dolma. Mušle plněné aromatickou směsí rýže, koření, a bylinek. Oblíbené pouliční jídlo, typické zejména pro Istanbul a pobřežní oblasti Egejského moře.
  • Börek. Pečivo z tenkého listového těsta filo, plněné sýrem, špenátem, mletým masem či bramborami. Pochází z doby Osmanské říše, je tradiční snídaní nebo svačinou.
  • Kokoreç. Grilované jehněčí či skopové vnitřnosti okořeněné a nasekané, podávané v bagetě. Velmi oblíbená specialita tureckého street foodu, zejména v Istanbulu.
  • Kumpir. Brambora pečená v troubě, rozříznutá a plněná sýrem, máslem a různými přílohami. Známá zejména v Istanbulu v oblasti Ortaköy, kde patří mezi tradiční pouliční pokrmy.
  • Dolma. Vinné listy nebo zelenina (papriky, cukety, lilek) plněné rýží, kořením a někdy masem. Typická turecká specialita s kořeny v osmanské kuchyni.
  • Çiğ köfte. Turecké veganské jídlo. Původně pokrm připravovaný ze syrového masa, dnes již dostupný jen ve veganské verzi z bulguru, rajčatového pyré, paprikové pasty, cibulky a koření.
  • Iskender kebap. Tenké plátky grilovaného masa přelité horkým máslem a servírované s jogurtem. Specialita pocházející z města Bursa.
  • Şiş kebap. Kousky masa (obvykle jehněčího nebo kuřecího) napíchané na jehlici a grilované na otevřeném ohni. Toto turecké jídlo je v různých variantách oblíbené po celém světě.
  • Balık ekmek. Čerstvě grilovaná ryba podávaná v pečivu s cibulí a salátem. Typické pouliční jídlo v Istanbulu, zejména u Galatského mostu.
  • Gözleme. Tenká turecká placka ručně plněná sýrem, špenátem, masem nebo bramborami. Peče se na speciální pánvi. Typická pouliční specialita po celém Turecku.
  • Helva. Sladká sezamová pasta (tahini helva) nebo dezert připravený ze semoliny, másla, cukru a piniových oříšků (irmik helvası). Typická turecká sladkost podávaná při slavnostních příležitostech a významných životních událostech.
  • Boza. Hustý fermentovaný nápoj ze pšenice nebo prosa. Oblíbený v zimním období, pochází z osmanské doby a je populární zejména v Istanbulu, kde existují tradiční boza bary.
  • Salep. Horký nápoj připravený ze sušeného prášku orchidejových hlíz, ochucený skořicí. Obzvláště oblíbený v chladnějších měsících po celé zemi, historicky spojený s osmanskou kulturou a tureckou tradicí.
  • Pişmaniye. Turecká sladkost podobná cukrové vatě, připravovaná z cukru a mouky. Město İzmit je proslulé výrobou této tradiční pochoutky.
  • Tavuk göğsü. Tradiční turecký mléčný pudink obsahující jemně rozmělněné kuřecí maso. Pochází z palácové kuchyně Osmanské říše.
  • Kısır. Salát z jemně mletého bulguru smíchaného s rajčatovou pastou, paprikou, cibulí, petrželkou a kořením. Oblíbený zejména v jižním a jihovýchodním Turecku.
  • Mantı. Malé těstovinové knedlíčky plněné mletým masem, podávané s jogurtem, máslem a kořeněnou omáčkou. Typické jídlo oblasti Kayseri ve střední Anatolii.
  • Menemen. Vajíčka smažená s rajčaty, paprikou, cibulí a kořením. Oblíbená turecká snídaně, pochází z regionu Izmir.
  • Rakı. Alkoholický nápoj s anýzovou příchutí, který se obvykle ředí vodou. Národní turecký alkoholický nápoj, tradičně doprovázející dlouhé společenské večeře.
  • Imam Bayıldı. Lilek plněný směsí cibule, rajčat, česneku, bylinek a olivového oleje, který se následně peče. Název znamená doslova “Imám omdlel”; pochází z osmanské kuchyně, patří mezi tradiční zeleninové pokrmy v celé Anatolii.
  • Hünkar Beğendi. Dušené maso servírované na krémovém pyré z opékaných lilků. Oblíbené jídlo pocházející z osmanské palácové kuchyně.
  • Kadayıf. Sladkost připravovaná z tenkých, vlasovitých nudliček těsta, pečená s máslem, ořechy a sladkým sirupem. Typická turecká pochoutka populární zejména během svátků a slavností.
  • Ezogelin çorbası. Tradiční hutná polévka z červené čočky, bulguru, rajčat, cibule a koření. Název odkazuje na legendární nevěstu Ezo z jihovýchodního Turecka, odkud pokrm pochází.
  • Pastırma. Sušené hovězí maso kořeněné aromatickou směsí “çemen” (pískavice, česnek, paprika). Tradiční delikatesa pocházející původem ze Střední Anatolie, zejména z oblasti města Kayseri.
  • Sucuk. Silně kořeněná turecká klobása z hovězího masa s česnekem a kořením, typicky smažená či grilovaná k snídani. Oblíbená pochoutka původem z oblasti střední Anatolie.
  • Çılbır. Turecké vejce. Ztracená vejce podávaná na česnekovém jogurtu, přelitá máslem ochuceným paprikou. Oblíbené tradiční jídlo pocházející z doby Osmanské říše.
  • Midye tava. Smažené mušle na špejli. Typická istanbulská specialita, oblíbená pouliční pochoutka v přímořských oblastech.
  • İçli köfte. Smažené krokety z bulguru plněné kořeněným mletým masem a cibulí a ořechy.
  • Adana kebap. Mleté maso (nejčastěji jehněčí), grilované na plochém špízu. Typický pro jižní Turecko, zejména město Adana, odkud pochází.
  • Bulgur pilavı. Vařený bulgur připravovaný s rajčaty, paprikou a cibulí, typická příloha k mnoha tureckým jídlům.
  • Kabak tatlısı. Sladký dezert z dýně dušené v cukrovém sirupu, podávaný s vlašskými ořechy nebo kaymakem (smetana). Oblíbená podzimní pochoutka po celé Anatolii.
  • Patlıcan kebabı. Kousky lilku střídavě napíchané s jehněčím nebo hovězím masem na špízu, grilované na ohni. Typický kebab zejména pro jihovýchodní Turecko, oblast Gaziantep či Urfa.
  • Tavuk şiş. Kuřecí maso marinované v jogurtu a koření, grilované na špízu. Velmi oblíbený druh kebabu po celém Turecku. V Íránu je podobným jídlem joojeh kabab.
  • Ali Nazik kebabı. Grilované maso podávané na pyré z uzených lilků s česnekovým jogurtem. Oblíbený pokrm jihovýchodní Anatolie, zejména města Gaziantep.

Typické turecké nápoje

Nejznámějším tureckým nápojem je turecký čaj (çay). Čaj se podává v malých skleničkách ve tvaru tulipánu, připravuje se ve dvoupatrové konvici, která umožňuje kontrolovat sílu čaje přidáváním horké vody. Čaj se tradičně silně sladí cukrem, pije se během celého dne.

Turecký čaj s malou sladkostí nahoře (lokum).
Turecký čaj s malou sladkostí nahoře (lokum).

Dalším známým tureckým nápojem je turecká káva (türk kahvesi). Turecká káva se připravuje v malé kovové konvičce zvané džezva. Jemně namletá káva se smíchá s vodou a případně cukrem a zahřívá se, dokud nezačně pěnit. Káva se podává v malých šálcích.

Turecká káva.
Turecká káva.

Mezi typické turecké nápoje patří také ayran. Ayran je osvěžující nápoj z jogurtu smíchaného s vodou a solí. Je velmi oblíbený během horkých letních měsíců, často se podává k pokrmům obsahujícím maso nebo kořeněné ingredience.

Mezi alkoholické nápoje typické pro Turecko patří rakı, anýzová pálenka, která se obvykle ředí vodou. Nejoblíbenější místní značka piva je Efes.

Jak si užít turecké jídlo naplno

  • Vydejte se do lokanty nebo ocakbaşı.
    Lokanty jsou tradiční turecké jídelny, kde se podávají domácí jídla v samoobslužném stylu. Ocakbaşı jsou restaurace zaměřené na grilování masa, kde si jídlo můžete objednat přímo u otevřeného grilu a sledovat mistra kuchaře v akci.
  • Ochutnejte tureckou snídani “kahvaltı”.
    Turecká snídaně je rituál. Nejlepší zážitek budete mít v menších rodinných podnicích na venkově nebo v horách, kde dostanete nejčerstvější sýr, med, domácí marmelády, olivy a lahodný chléb.
  • Zajděte na lahmacun a pide do malé pekárny, která se na ně specializuje.
    Tyto křupavé placky chutnají nejlépe přímo z kamenné pece v tradičním pekařství. Vše samozřejmě zapijte ayranem.
  • Dejte si regionální kebab.
    Každý region Turecka má svou kebab specialitu – v Adaně ochutnejte kořeněný Adana kebap, v Urfě jemnější Urfa kebap a v Gaziantepu si dopřejte kebab s pistáciemi.
  • Nebojte se pouličního jídla – zvlášť v Istanbulu.
    Midye dolma (mušle plněné rýží), balık ekmek (sendvič s grilovanou rybou) nebo kokoreç (vnitřnosti na grilu s kořením) jsou “povinnost”. Nejlepší místa poznáte podle dlouhé fronty místních (a samozřejmě podle tohoto webu 😁❤️).
  • Na tureckou kávu si zajděte do historické kavárny.
    Turecká káva je naprosto odlišná od toho, co pod tímto názvem dostanete v Česku. Nechte si ji připravit pomalu, v džezvě na horkém písku a vychutnejte si ji s kouskem sladkosti lokum.
  • Sladkosti chutnají nejlépe v původních cukrárnách.
    Pokud chcete ochutnat opravdovou kvalitu, vyhledejte cukrárny s dlouhou tradicí – zkuste například síť cukráren Hafiz Mustafa v Istanbulu. Mojí další oblíbenou istanbulskou cukrárnou je Karaköy Güllüoğlu.
  • Navštivte Gaziantep, hlavní město turecké gastronomie.
    Pokud jste opravdový gurmán (a to jste!), vydejte se do Gaziantepu – zdejší kuchyně je proslulá v celém Turecku.
  • Zastavte se v tureckém baru meyhane.
    Meyhane jsou místa, kde se jí (a pije) pomalu, hodně a s radostí. Objednejte si několik malých jídel a k tomu si dejte skleničku tureckého alkoholu rakı.
Různé druhy turecké baklavy a čaj v istanbulské cukrárně Karaköy Güllüoğlu.
Různé druhy turecké baklavy a čaj v istanbulské cukrárně Karaköy Güllüoğlu.

Je döner kebap turecký nebo německý?

Často se mylně uvádí, že döner kebap není tureckého původu, ale pochází z Německa, což není úplná pravda. Výraz “döner” pochází z tureckého slovesa “dönmek”, což znamená “otáčet se”. Způsob přípravy masa na vertikálně otočném rožni je v Turecku znám již od 19. století. Maso připravované tímto způsobem se tradičně podávalo na talíři s rýží, zeleninou nebo místním chlebem.

Domněnka o německém původu tohoto jídla vznikla díky tomu, že v roce 1972 turecký přistěhovalec Kadir Nurman začal v západním Berlíně servírovat döner kebap jako rychlé občerstvení v pita chlebu se zeleninou a omáčkou. Tato přenosná forma jídla se rychle stala velmi populární nejen v Německu, ale později v celé Evropě. Proto mnozí lidé spojují döner kebap právě s Německem.

Přestože tedy dnešní podoba tohoto street foodu v chlebu skutečně vznikla v Německu, původní receptura, způsob přípravy masa na otočném rožni a samotný koncept pokrmu pochází z turecké kuchyně. Proto je správné označovat döner kebap za součást tradiční turecké gastronomie. Německo však sehrálo významnou roli v jeho popularizaci a úpravě do současné podoby fast foodu.

Etli ekmek: velmi dlouhý, tenký chléb s masovou směsí. Typická turecká regionální specialita města Konya.
Etli ekmek: velmi dlouhý, tenký chléb s masovou směsí. Typická turecká regionální specialita města Konya.

Jak poděkovat za turecké jídlo

Vždy se snažím zapamatovat si alespoň několik základních slovíček v místním jazyce. V Turecku se svou spokojenost s jídlem snažím vyjádřit nejen základním poděkováním “teşekkür ederim” (tešekyr edérim) – děkuji, ale také dalšími frázemi, které místní ocení. Můžete například říci “yemek harikaydı” (jemek harikajdy) – jídlo bylo skvělé nebo dokonce “eline sağlık” (eline sahluk) – zdraví tvým rukám, což je krásný způsob, jak ocenit kuchařovu práci.

Slavní turečtí šéfkuchaři

  • Nusret Gökçe (1983). Nusret Gökçe, známý jako “Salt Bae“, je turecký šéfkuchař a restauratér, který se proslavil svým charakteristickým stylem solení masa. Svou první restauraci Nusr-Et otevřel v Istanbulu v roce 2010 a od té doby rozšířil svůj řetězec steakhouseů do několika světových metropolí. Jeho showmanský přístup k přípravě jídel přitahuje celebrity a gurmány z celého světa.
  • Fatih Tutak (1985). Fatih Tutak je uznávaný turecký šéfkuchař a majitel restaurace Turk Fatih Tutak v Istanbulu, která získala dvě michelinské hvězdy. Po absolvování kulinářské školy v Bolu Mengen získával zkušenosti v prestižních restauracích po celém světě, včetně Noma v Kodani a Nihonryori Ryugin v Tokiu. V roce 2019 se vrátil do Turecka, aby otevřel svou vlastní restauraci zaměřenou na moderní interpretaci turecké kuchyně. ​
  • Mehmet Gürs (1969). Mehmet Gürs je turecko-finský šéfkuchař a restauratér, který je považován za jednu z nejvýraznějších postav istanbulské gastronomické scény. Narodil se finské matce a tureckému otci, vyrůstal ve Stockholmu a Istanbulu. Po studiích v USA otevřel v roce 2005 v Istanbulu restauraci Mikla, která kombinuje turecké a severské kulinářské tradice. Gürs je známý svým důrazem na používání místních surovin a spoluprací s malými producenty.​ Mikla také získala michelinskou hvězdu.
Midye dolma: mušle plněné rýží. Typické turecké jídlo.
Midye dolma: mušle plněné rýží. Typické turecké jídlo.

Turecké michelinské restaurace

Průvodce Michelin poprvé zahrnul turecké restaurace do svého hodnocení v roce 2022, kdy představil výběr pro Istanbul. V tomto prvním vydání bylo oceněno několik restaurací, z nichž jedna získala dvě hvězdičky a několik dalších obdrželo jednu hvězdičku.​ V dalších letech se pak ve výběru objevily restaurace z celého Turecka.

V Turecku je 131 restaurací zařazených do michelinského průvodce, z toho 1 restaurace má 2 hvězdičky, 13 restaurací má 1 hvězdičku a 27 restaurací je v mé oblíbené kategori Bib Gourmand – mimořádný poměr cena/výkon (duben 2025). Mezi nejznámější patří:

  • Turk Fatih Tutak. Restaurace Turk Fatih Tutak, vedená šéfkuchařem Fatih Tutakem, byla oceněna dvěma michelinskými hvězdičkami. Nachází se ve čtvrti Şişli v Istanbulu, nabízí tradiční turecké recepty přepracované do moderní podoby s důrazem na lokální suroviny. Menu se mění podle sezónních ingrediencí. ​
  • Araka. Restaurace Araka, vedená šéfkuchařkou Zeynep Pınar Taşdemir, získala jednu michelinskou hvězdičku. Nachází se v klidné čtvrti Yeniköy v Istanbulu, zaměřuje se na pokrmy připravené z čerstvých sezónních bylin a zeleniny, kombinující různé chutě a koření. ​
  • Mikla. Restaurace Mikla pod vedením šéfkuchaře Mehmeta Gürse obdržela jednu michelinskou hvězdičku. Sídlí v Beyoğlu, kombinuje anatolské tradice s inovativním přístupem. Z restaurace je také nádherný výhled na Galatskou věž a město.
  • Neolokal. Restaurace Neolokal, vedená šéfkuchařem Maksutem Aşkarem, získala také jednu michelinskou hvězdičku. Nachází se v Salt Galata v Beyoğlu, nabízí tradiční anatolská jídla, využívá přitom odvážné techniky. Restaurace klade důraz na podporu místních produktů a udržitelnost. ​
  • Nicole. Restaurace Nicole, pod vedením šéfkuchaře Serkana Aksoye, byla oceněna jednou michelinskou hvězdičkou. Sídlí v Beyoğlu, nabízí rozmanitou kuchyni, která kombinuje tradiční turecké recepty s prvky blízkovýchodního koření. Šéfkuchař pečlivě vybírá suroviny od místních producentů z celého Turecka. ​

Tyto restaurace představují špičku turecké fine dining gastronomie.

Zajímavosti o tureckém jídle

  • Tavuk göğsü: sladkost z kuřecího masa. Tavuk göğsü je neobvyklý turecký dezert, který obsahuje kuřecí prsa. Dezert má kořeny v Osmanské říši, je dodnes populární.
  • Tradiční turecká zmrzlina dondurma se rychle nerozpouští.
    Turecká zmrzlina dondurma je speciální díky přidání salepu (prášek z hlízy orchideje). To jí dodává pružnou, žvýkací konzistenci a zajišťujě, že se neroztéká tak rychle jako běžná zmrzlina (například ta z Itálie). Prodavači dondurmy navíc často baví zákazníky svými triky při podávání.
  • Turecký čaj je národní symbol. Ačkoli je turecká káva známá po celém světě, v Turecku je nejrozšířenějším nápojem čaj. Turecko je jedním z největších konzumentů čaje na světě. Čaj se servíruje v malých skleničkách ve tvaru tulipánu a jeho příprava i pití mají své rituály. Oblast Rize na pobřeží Černého moře je hlavním centrem pěstování čaje v zemi.
  • Historie street foodu sahá až do Osmanské říše. Street food má v Turecku dlouhou tradici. Již v Osmanské říši bylo běžné, že se na ulicích prodávaly pokrmy jako kebab nebo sladkosti.
  • Slavný dezert baklava se považoval za luxusní pochoutku.
    Baklava byla za dob Osmanské říše pokrm pro vyšší vrstvy, zejména pro sultány a jejich dvory. Příprava baklavy byla považována za umění a tradovalo se, že nejlepší baklava pochází z Gaziantepu, města na jihovýchodě Turecka. Dodnes má Gaziantep pověst “hlavního města baklavy”.
  • Baklava není původně turecká. Baklava má kořeny v širší oblasti Blízkého východu a Balkánu, ale právě Osmané (Turci) sehráli klíčovou roli v jejím zdokonalení a popularizaci.
  • Imám omdlel kvůli jídlu. Pokrm zvaný “imam bayıldı” (doslova “imám omdlel”) je vegetariánské jídlo z lilku. Podle legendy imám (duchovní vůdce) omdlel, když poprvé ochutnal toto jídlo. Buď kvůli jeho lahodné chuti, nebo kvůli množství drahého olivového oleje, který byl při přípravě použit. Kdo ví, jak to bylo!
  • Turecko bylo průkopníkem v pěstování pistácií. Pistácie, které jsou klíčovou ingrediencí v mnoha tureckých dezertech, jako je baklava nebo kadayıf, se v Turecku pěstují již od starověku. Oblast Gaziantepu, známá svou baklavou, je také jedním z největších producentů pistácií v zemi. Celosvětově nejvíce pistácií dnes produkuje Írán.
  • Turecké trhy s kořením jsou staré stovky let. Slavný Egyptský bazar v Istanbulu byl postaven v roce 1664 a dodnes je jedním z největších center obchodu s kořením.
  • Turecké sladkosti jako dar lásky. Lokum je tradiční sladkost vyráběná z cukru, škrobu a různých příchutí. Ve starověku se lokum často dával jako dar lásky nebo přátelství, což je tradice, která přetrvává dodnes.
  • Nálev z nakládaných okurek je oblíbené pití. V Turecku je populární nápoj zvaný “turşu suyu”, což je nálev ze nakládaných okurek a dalších druhů zeleniny. Je oblíbený zejména v zimě, věří se, že zlepšuje trávení.
  • Rituál podávání rakı. Rakı, tradiční anýzový alkohol, má své pevné místo v turecké kuchyni. Podává se s malými jídly a pije se pomalu, často při dlouhých společenských večeřích.

Užijte si Turecko a to nejlepší turecké jídlo!

🇹🇷 Zažijte tureckou vášeň pro jídlo a pití! Přihlaste se k mému newsletteru a já vás zdarma provedu všemi chutěmi a vůněmi této úžasné gastronomické destinace.



Şiş kebap: kousky grilovaného masa na jehle

Şiş kebap: kousky grilovaného masa na jehle
Şiş kebap je jedno z nejznámějších tradičních tureckých jídel. Jde o kousky masa marinovaného v aromatické směsi jogurtu, česneku, koření, olivového oleje a citronové šťávy, které se napichují na špíz a grilují nad žhavým dřevěným uhlím. Tento způsob přípravy masa má původ právě v Anatolii. Şiş kebap se tradičně podává s přílohami jako je bulgur, rýže nebo lavash, popíjí se k němu ayran nebo turecký čaj.

Zobrazit článek

Ciğer kebabı: tradiční turecký kebab z jater

Ciğer kebabı: tradiční turecký kebab z jater
Ciğer kebabı je tradiční turecký kebab připravovaný z jehněčích nebo telecích jater grilovaných na kovových špízech nad ohněm z dřevěného uhlí. Díky rychlému opékání zůstávají játra uvnitř jemná a šťavnatá, zatímco povrch získává křupavou strukturu. V Turecku existují specializované restaurace ciğerci zaměřené pouze na tento pokrm.

Zobrazit článek

Turecké meze: malá jídla ke sdílení

Turecké meze: malá jídla ke sdílení
Pestrá škála studených i teplých předkrmů, saláty, sýry, mořské plody a další lahůdky podávané v malém množství, přesně to jsou turecké meze. Meze se podávají před hlavním jídlem nebo jako doprovod k tradičnímu nápoji rakı, často v rámci tzv. rakı sofrası. Jsou symbolem turecké pohostinnosti a sdílení. V Turecku existují i restaurace specializované výhradně na meze, jejich název je meyhane.

Zobrazit článek

Fırında kuru fasulye: fazole v rajské omáčce pečené v troubě

Fırında kuru fasulye: fazole v rajské omáčce pečené v troubě
Fırında kuru fasulye jsou bílé fazole v rajské omáčce pečené v troubě. Tento tradiční pokrm pochází z turecké Anatolie, kde se původně připravoval v kamenných nebo hliněných pecích na dřevo. Dodnes patří mezi oblíbené turecké domácí speciality. Základem jsou předem namočené bílé fazole, rajský protlak nebo čerstvá rajčata, cibule a koření; maso je volitelnou složkou. Pečení v troubě dodává jídlu charakteristickou chuť a jemnou konzistenci. Nejčastěji se fırında kuru fasulye podávají s tureckým rýžovým pilafem.

Zobrazit článek
1 2 3 7