Smažená pizza Montanara

Pizzu není třeba představovat. Je to mimořádně populární jídlo, které si získalo srdce milionů lidí po celém světě. V Itálii je však oblíbená i méně známá varianta pizzy s názvem Montanara.

Jedná se o pizzu, jejíž těsto se nejprve smaží v oleji. Teprve po usmažení se ochutí omáčkou, sýrem, uzeninou, pistáciemi … Na pizzu Montanara se používá stejné těsto jako na klasickou pizzu.

Smažená pizza Montanara

Pizza Montanara je na povrchu krásně křupavá a uvnitř přitom nadýchaná. Proces smažení dodává těstu zajímavou chuť a strukturu vzdáleně podobnou českému langoši, zatímco omáčky, sýr a další ingredience, které se přidávají po usmažení, ji přibližují klasické pizze. Já jsem měl možnost pizzu Montanara vyzkoušet v gurmánské variantě v pizzerii 400 Gradi v italské Mateře.

Pizza Montanara s mortadellou, sýrem straciatella, pistáciovým krémem a drcenými pistáciemi

Vyzkoušel jsem neuvěřitelně lahodnou variantu s mortadellou, sýrem straciatella, pistáciovým krémem a drcenými pistáciemi, zakápnutou trochou extra panenského olivového oleje. Lahůdka, kterou bych si rád dal znovu.

Pizza Montanara s pestem ze žlutých rajčat datterino a ančovičkou

Druhou variantou byla pizza Montanara s pestem ze žlutých rajčat datterino a ančovičkou, zakápnutá bazalkovým olivovým olejem. Ančovičky mám velmi rád a chuť této pizzy byla dovedená k dokonalosti. Jednoduché suroviny, které spolu skvěle ladily.

Pizza Montanara s pikantním sýrem provolone a osmaženým plátkem cukety

Třetí malou pizzou pak byla speciální varianta s pikantním sýrem provolone a osmaženým plátkem cukety, která byla zalitá omáčkou ze sýra caciocavallo (místní sýr ve tvaru slzy). Opět dokonalá kombinace. Každá z malých pizz Montanara vyšla na 3 – 3,50 Eur.

Pokud pizzu Montanara neznáte a máte rádi smažené pokrmy, určitě ji ochutnejte. Nebudete zklamáni!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: