Frutta Martorana jsou tradiční sicilské sladkosti vyrobené z marcipánu a zdobené až fotorealisticky tak, že připomínají skutečné ovoce nebo zeleninu. Dle legendy s jejich výrobou přišly jeptišky z kláštera Martorana, které chtěly prázdné ovocné stromy v listopadu ozdobit těmito sladkostmi, aby zapůsobily na biskupa. Jejich aktivita měla úspěch a od té doby se tyto marcipánové sladkosti staly oblíbenou pochoutkou.
Při zdobení se tradičně používají rostlinná barviva a produkty některých výrobců jsou skutečně k nerozeznání od těch pravých. Nejčastěji na ně narazíte na Sicílii v provinciích Palermo a Messina.
Receptura na marcipánové ovoce má v základu samozřejmě převážně mandlovou mouku a jednotlivé kousky ovoce se v naprosté většině případů neliší chutí, hmota na jejich výrobu je totiž stejná. Jen zřídka se jde setkat i s ovocem ochuceným ovocným likérem.
Frutta Martorana je nyní možné najít v obchodech nejen v listopadu, s kterým byly dříve spojena, ale díky jejich popularitě už celoročně.
Marcipánové ovoce se prodává na váhu (v obchodě, který jsem navštívil, stál jeden kilogram 28 Eur), případně prodejci nabízejí již namixované krabičky za pevnou cenu. Ochutnali byste frutta Martorana? Dokázali byste si je splést se skutečným ovocem nebo zeleninou? V některých případech je záměna skutečně snadná.