Shawarma aneb kebab z Blízkého východu


Shawarma je na Blízkém východě oblíbené pouliční jídlo, jehož základem je kuřecí, jehněčí nebo hovězí maso, které se peče na rožni a těsně před podáváním se nakrájí na tenké plátky. Shawarma se obvykle podává v pita chlebu nebo wrapu spolu s různými přílohami, jako je salát, rajčata, cibule nebo okurka. Maso však může být servírováno i na talíři, například uprostřed hummusu, společně s falafelem, zeleninou na samostatném talířku a pita chlebem.

Kuřecí shawarma

Při přípravě shawarmy se maso nejprve několik hodin nebo přes noc marinuje ve směsi koření. Poté se připevní na rožeň, což je dlouhá svislá kovová tyč, která se pomalu otáčí okolo zdroje tepla. Během pečení se vrstvy masa na povrchu stávají křupavými a do zlatova opečenými, zatímco vnitřní vrstvy zůstávají šťavnaté a křehké. Jakmile je maso na povrchu upečené, ostrým nožem se z rožně nakrájí na tenké plátky, které jsou připravené ke konzumaci. Ořezané místo na rožni se poté pomalu začne opět péct.

Shawarma pravděpodobně vznikla v hlavním městě Osmanské říše Konstantinopoli (dnes Istanbul), které bylo tavicím kotlem mnoha kultur a kuchyní. Předchůdcem byl pravděpodobně velmi podobný pokrm „döner kebab“. Shawarma se ale liší se kořením a bylinkami použitými v marinádě a způsobem podávání.

Top Hummus restaurant

Shawarma na fotografii pochází z malého bistra Top Hummus v palestinském Betlémě. Bistro není dokonce ani zaneseno na mapách. Obrovská porce kuřecí shawarmy se skvělým humusem, čerstvě usmaženým falafelem, množstvím zeleniny a košíkem nadýchaného pita chleba vyšla na 40 šekelů, tj. přibližně 280 Kč. Z porce se však dosyta najedli dva lidé.

Mohlo by se vám líbit:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *