Bourekas je druh slaného pečiva, které je oblíbené v mnoha zemích Blízkého východu a Středomoří. Vyrábí se z tenkého listového těsta, které se plní různými náplněmi, jako je sýr, brambory, mleté maso nebo špenát. Pečivo se pak peče, dokud není zlatavé a křupavé, a obvykle se podává jako svačina nebo součást většího jídla.
Existuje mnoho různých druhů bourekas a konkrétní ingredience a náplně se mohou v jednotlivých regionech lišit. Jedná se o oblíbené jídlo, na které lze často narazit v pekárnách a u pouličních prodejců. V Izraeli sýrové bourekas před podáváním rozříznou, dovnitř přidají nasekané vajíčko, koření a případně i pálivou omáčku. S oblibou je zde konzumují s nakládanými okurkami.
Bourekas pravděpodobně vznikly v Osmanské říši, která se rozkládala na většině území Blízkého východu a jihovýchodní Evropy od 14. do počátku 20. století. Bourekas se hodně podobá jiným druhům pečiva, která jsou v regionu oblíbená již po staletí (jako je například börek), pravděpodobně se tak vyvinuly z nich.
Já si bourekas dal ve vyhlášeném košer bistru Burekas Musa v Jeruzalémě. Bistro se specializuje výhradně na tento typ jídla, funguje nepřetržitě již od roku 1959. Poprvé, když jsem se zde zastavil, bylo vyprodáno. Stejně tak i podruhé. Poštěstilo se až napotřetí. Sýrové bourekas s vajíčkem a okurkami zde vyšlo na 26 šekelů, tj. přibližně 180 Kč. Je možné platit i kartou.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: