Národní zemědělské muzeum v Szreniawě

Národní zemědělské muzeum v Szreniawě
Národní zemědělské muzeum v Szreniawě je jedním z největších a nejvýznamnějších muzeí svého druhu v Polsku. Rozsáhlý komplex nabízí zajímavý pohled do života na polském venkově. Sbírka historických zemědělských strojů od pluhů po traktory vás ohromí a ukáže vám, jak se polské zemědělství vyvíjelo v průběhu let. Na závěr prohlídky se můžete občerstvit v minipivovaru s výhledem na zemědělská letadla a vrtulníky.

Zobrazit článek

Polské pivo

Polské pivo
Polské pivo je hluboce zakořeněno v místní kultuře. Nejoblíbenějšími styly jsou ležáky, pšeničná a tmavá piva. Trhu dominují tři velké skupiny: Kompania Piwowarska, Grupa Żywiec a Carlsberg Polska. Kromě nich působí v Polsku i řada menších řemeslných pivovarů, které vaří unikátní piva vysoké kvality. Mezi pivní styly, které mají původ v Polsku, patří baltský porter a grodziskie. Řemeslná polská piva rozhodně stojí za ochutnání, mohou překvapit i zkušené pivní znalce.

Zobrazit článek

Porter bałtycki: silné tmavé pivo z Baltu

Porter bałtycki: silné tmavé pivo z Baltu
Baltský porter je silné tmavé pivo s vysokým obsahem alkoholu, často je označováno za polský národní pivní styl. Vyznačuje se bohatou chutí s tóny hořké čokolády, kávy, sušeného ovoce a karamelu. Vznikl jako místní náhrada za imperiální stout v době napoleonské blokády. Baltský porter je nedílnou součástí polské pivní kultury a rozhodně stojí za ochutnání.

Zobrazit článek

Grodziskie: zapomenutá polská pivní specialita

Grodziskie: zapomenutá polská pivní specialita
Pivo Grodziskie je unikátní polský pivní styl s dlouhou historií sahající až do 14. století. Toto světlé pivo s nízkým obsahem alkoholu je proslulé výraznou kouřovou chutí. Ta pocházejí z použití pšeničného sladu sušeného kouřem z dubového dřeva. Grodziskie je také charakteristické vysokým nasycením CO₂. Přestože po druhé světové válce téměř vymizelo, dnes zažívá renesanci díky zájmu řemeslných pivovarů a milovníků piva toužících po netradičních chutích.

Zobrazit článek

Grzane piwo: polské svařené pivo

Grzane piwo: polské svařené pivo
Grzane piwo, neboli svařené pivo, je tradiční polský nápoj s kořeny sahajícími až do středověku. Tento hřejivý nápoj je oblíbený zejména v chladnějších měsících. Připravuje z černého piva s přidáním různého koření jako skořice, hřebíček, zázvor, muškátový oříšek nebo pomerančová kůra.

Zobrazit článek

Paella & španělská rýžová jídla

Paella & španělská rýžová jídla
Španělská kuchyně je neodmyslitelně spjata s rýží a paella je toho jasným důkazem. Původně skromný pokrm valencijských rolníků se proměnil v španělský gastronomický poklad. Pro její přípravu jsou nezbytné speciální odrůdy rýže, stejně jako důmyslná technika přípravy, kdy se rýže smíchá s vývarem, ale pak se již nemíchá, aby se na dně pánve vytvořil socarrat, křupavá vrstva. Ta je znakem opravdové paelly. Španělská kuchyně však nabízí i další jídla z rýže, zkuste ochutnat arroz negro, arroz a banda, arroz al horno nebo arroz con costra.

Zobrazit článek

Tortilla de patatas: španělská bramborová omeleta

Tortilla de patatas: španělská bramborová omeleta
Tortilla de patatas, španělská bramborová omeleta, je skutečným srdcem španělské kuchyně. Tento jednoduchý pokrm z brambor, vajec a oleje najdete všude, je neuvěřitelně variabilní a spojuje Španěly napříč regiony i společenskými vrstvami. Tortilla de patatas má dlouhou tradici a její příprava se předává z generace na generaci. Společné vaření a sdílení tohoto jídla symbolizuje pospolitost španělského životního stylu. Ať už s cibulí či bez, tortilla de patatas je jedním z jídel, které ve Španělsku musíte ochutnat.

Zobrazit článek

Španělský olivový olej

Španělský olivový olej
Španělsko je největší světový producent olivového oleje. Olivový olej, neoddělitelná součást španělské gastronomie, se vyrábí tradičními i moderními metodami z různých odrůd oliv jako jsou Picual, Arbequina, Hojiblanca a Cornicabra. Mezi nejvýznamnější oblasti produkce patří Andalusie, Katalánsko a Kastilie-La Mancha, každá se svými specifickými chuťovými a aromatickými profily.

Zobrazit článek

Patxaran: tradiční alkoholický nápoj z Baskicka

Patxaran: tradiční alkoholický nápoj z Baskicka
Patxaran je tradiční baskický likér s nezaměnitelnou červenohnědou barvou a chutí. Tento nápoj, původně vyráběný mnichy, v sobě spojuje ovocné tóny švestek s výrazným aroma anýzu. Patxaran se nejlépe vychutnává vychlazený jako digestiv po jídle, ale Baskové ho rádi popíjejí i jako aperitiv nebo při posezení s přáteli. Přestože pochází z Baskicka, dnes už je dostupný i v jiných částech Španělska.

Zobrazit článek