Sabich: irácký sendvič s lilkem a vajíčkem


Sabich je tradiční izraelský sendvič, který se připravuje z lilku, vařeného vejce a různých příloh a koření. Hlavní složkou sendviče jsou grilováné nebo smažené plátky lilku, které se pak vkládají do pita chleba společně s vařeným vejcem, rajčetem, okurkou, salátem a kořením.

Sendvič sabich
Sendvič sabich

Sabich je v Izraeli oblíbeným pouličním jídlem a často se podává jako snídaňový nebo obědový sendvič. Je známý pro svou zajímavou kombinaci chutí, která zahrnuje krémovou a lehce oříškovou chuť omáčky tahini, křupavou chuť zeleniny a pikantní a lehce kouřovou chuť grilovaného lilku.

Sendvič sabich
Sendvič sabich

Původ sendviče sabich není jasný, ale má se za to, že jej vymysleli iráčtí Židé, kteří se v 50. a 60. letech 20. století přistěhovali do Izraele. Slovo „sabich“ je odvozeno z arabského slova „sabek“, což znamená „ráno“.

Příprava sendviče v specializovaném bistru Aricha Sabich
Příprava sendviče v specializovaném bistru Aricha Sabich

Sabich byl mé úplně první jídlo, které jsem si při svém výletu do Izraele v roce 2022 dal. Zastavil jsem se na něj do košer bistra Aricha Sabich, které se specializuje výhradně na tento druh sendviče. Sabich zde vyšel na 23 šekelů, tj. cca 160 Kč. Bonusem byla velmi milá obsluha, která mi ukázala vše ohledně jeho výroby. V bistru je možné platit kartou.

Pokud sabich neznáte, určitě jej vyzkoušejte.

Dobrou chuť!

Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě: