Sabich je tradiční izraelský sendvič, který se připravuje z lilku, vařeného vejce a různých příloh a koření. Hlavní složkou sendviče jsou grilováné nebo smažené plátky lilku, které se pak vkládají do pita chleba společně s vařeným vejcem, rajčetem, okurkou, salátem a kořením.
Sabich je v Izraeli oblíbeným pouličním jídlem a často se podává jako snídaňový nebo obědový sendvič. Je známý pro svou zajímavou kombinaci chutí, která zahrnuje krémovou a lehce oříškovou chuť omáčky tahini, křupavou chuť zeleniny a pikantní a lehce kouřovou chuť grilovaného lilku.
Původ sendviče sabich není jasný, ale má se za to, že jej vymysleli iráčtí Židé, kteří se v 50. a 60. letech 20. století přistěhovali do Izraele. Slovo „sabich“ je odvozeno z arabského slova „sabek“, což znamená „ráno“.
Sabich byl mé úplně první jídlo, které jsem si při svém výletu do Izraele v roce 2022 dal. Zastavil jsem se na něj do košer bistra Aricha Sabich, které se specializuje výhradně na tento druh sendviče. Sabich zde vyšel na 23 šekelů, tj. cca 160 Kč. Bonusem byla velmi milá obsluha, která mi ukázala vše ohledně jeho výroby. V bistru je možné platit kartou.
Pokud sabich neznáte, určitě jej vyzkoušejte.
Více informací získáte po kliknutí na odkaz na mapě:
2 komentáře
Díky za lákavé tipy. Připojíte, prosím, také recepty? „vařená vejce, koření“… co si pod tím představit? 🙂
Dobrý den,
sabich je vlastně taková skládačka, dovnitř si dáte přísady, na které máte chuť. Vajíčko je natvrdo uvařené a třeba v Jeruzalémě ho prostě celé vložili do pita chleba a nožem přímo uvnitř rozmělnili na menší kousky a rozetřeli.
Jeden z mnoha receptů je tady:
https://www.seriouseats.com/sabich-sandwich-eggplant-egg-hummus-pita-recipe
Případně když zadáte do Google „sabich recipe“, dostanete na výběr více možností. Vše pak přeložíte například překladačem https://translate.google.com.
Dobrou chuť 🙂